joi, 17 februarie 2011

Chiftelute de mazare

 

Cum am mai spus si in alte ocazii, din cand in cand, am chef de cate-o pauza de carne si asa au aparut aceste minunate chiftelute. Nu as vrea sa neglijez in discutia asta sosul, pentru ca ar fi nereverentios :). Un amestec interesant intre chiftelutele nisipoase si sosul cremos.

 Chiftelute (aprox 15 bucati):
  1. o conserva 500 gr mazare (dupa scurgerea lichidului)
  2. 2 oua
  3. o ceapa (eu am avut 5 fire de ceapa verde)
  4. o lingura de marar
  5. cimbru, ghimbir, piper, sare
  6. putina faina
  7. ulei
Sos:
  1. 4 linguri de smantana usoara
  2. o lingura plina de branza topita
  3. trei degete de branza telemea
  4. o lingura marar
  5. 1-2 catei de usturoi
Pentru sos se amesteca toate ingredientele si cu asta am terminat, il punem de-o parte.

Mazarea se pune la fiert in apa suficienta cam 10 min. Apoi se paseaza in blender sau cu mixerul de legume, se adauga 2 oua batute, ceapa tocata marunt, mararul si condimentele. Amestecul omogenizat se da putin la rece (15 min).

Cu o lingura se formeaza in palme chiftelutele si se tavalesc usor printr-un strat fin de faina. In tigaie se incinge uleiul, cam de 2-3 degete cat sa acopere aproape integral chiftelele. Cand uleiul este incins, se cufunda chiftelutele si se tin 5 min, intorcandu-le la jumatea timpului de pe o parte pe alta, pana se rumenesc un pic. Se scot alaturi, pe o farfurie peste care ai pus un servetel, ca sa scurgi surplusul de ulei. Sa ai pofta!

Nota: Ideea acestor chiftelute mi-a venit de pe blogul Laurei Sava, cu modificarile aferente si sosul "inventat" ad-hoc.

 





2 comentarii:

  1. Ce idee interesanta :) N-am mai auzit de chiftele din mazare, insa daca stau sa ma gadesc bine, n-are ce sa iasa rau :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Conteaza si langa ce le pui, iar cu sosul fac casa buna. Te astept cu impresii daca te hotarasti sa le incerci :). Te pup!

    RăspundețiȘtergere