Cu aceste doua retete (si o a treia separat), am placerea de a da curs invitatiei Mihaelei de a lua parte la provocarea Furnicutilor, denumita Dulcea Romanie. O idee tare faina, aceea a gatitului "tematic", in luna martie ingredientele propuse fiind cafeaua si vinul. Fie separat, fie impreuna. Am pregatit trei deserturi diferite, pe care le voi detalia astazi si in urmatoarele doua zile, data limita a acestei provocari fiind 20 martie, aviz amatorilor :) !
Pentru inceput, sa-ti spun despre prajitura-pudding. Este vorba practic, de doua deserturi in unul singur. Pusa la cuptor, prajitura - adica pandispanul - creste mare si pufos, iar in acelasi timp, sosul se topeste si patrunde la baza pandispanului, facandu-l cremos. Se serveste alaturi de o cupa de inghetata, de data aceasta, de vin rosu. Dar asta-i povestea de maine, asa ca, va urma...!
Ingrediente pentru sos:
- 350 ml cafea tare
- jumatate de cana de zahar brun
- jumatate de cana de zahar alb
- 40 gr pudra de cacao
- un rand de ciocolata amaruie (aprox 20 gr)
Ingrediente pentru prajitura (pentru o tava de 22/22):
- 80 gr unt topit la bain-marie
- o cana de faina
- 160 gr zahar alb
- 1 ou
- esenta de cafea
- 1/3 cana de lapte (daca pe pe cantar inseamna cam 80 gr)
- o lingurita si jumatate de praf de copt
Prepari mai intai cafeaua. Intr-un ibric mai incapator pui ciocolata, cacaoa, zaharul, cafeaua si lasi la foc mic.
Untul il topesti la bain-marie si il mixezi cu zaharul, pana devine ca o crema usoara. Adaugi oul si esenta de cafea. Apoi alternativ, pui din lapte si din faina (amestecata inainte cu praful de copt) si amesteci bine de fiecare data. Torni compozitia intr-un vas (22/22) tapetat cu hartie de copt. Deasupra, torni usor sosul de cafea. Toarna cu grija, de la o inaltime mica, pentru a nu deranja aluatul. Pui la cuptorul preincalzit la 175 de grade, la mijloc, 40-45 de min, facand la final testul scobitorii.
Maine te astept cu reteta inghetatei de vin rosu !
Nota: Inspirata din Reader's Digest.
arata super bine...cred ca e un deliciu!
RăspundețiȘtergereMerci, Violette, desi arata banal si chiar bizar cu atata lichid, atunci cand o pui la cuptor, iese tare gustoasa! Nu-mi fac mie publicitate (ar fi o lipsa crasa de modestie, logic), ci prajiturii!
RăspundețiȘtergereSuplimentar, poti turna sos de ciocolata, sa sa stii precis c-o faci lata :)