luni, 23 mai 2011

Prajitura cu gem de prune


Blanda, discreta, muncitoare. O aud si acum recitandu-mi pe de rost poezii intregi de Eminescu, din copilaria ei. Si, peste toate, mirosul acela innebunitor care invada fiecare coltisor al casei, de gem de prune.


Ingrediente pentru o tava de 38cm x 25cm:

Aluat:
  1. 250 gr unt
  2. 250 gr zahar
  3. 5 galbenusuri
  4. 1 ou intreg
  5. aprox. 400 gr faina
Umplutura:
  1. 350 gr gem de prune
  2. 200 gr zahar
  3. 5 albusuri
  4. 100 gr nuci pisate
  5. 50 gr migdale
  6. o lingurita otet
Se amesteca toate ingredientele si se obtine un aluat potrivit de tare, nelipicios, manevrabil. Se intinde cu facaletul in tava tapetata cu hartie de copt. Peste el, cu ajutorul unui cutit de masa sau cu o spatula, se intinde gemul.

Albusurile se bat spuma ca pentru bezea, se adauga zaharul, otetul, nucile si migdalele pisate. Se toarna cu grija peste prajitura si se intinde uniform. Se pune la cuptorul preincalzit la 180 de grade, pe un rand mai degraba jos, la foc potrivit (170-180 de grade, mai mult de jos) cu atentie sa nu se rumeneasca prea tare, pentru 40-45 min. Pofta buna!



3 comentarii:

  1. Imi place cum arata prajitura asta, foarte interesanta combinatia de albusuri si migdale, cu gem :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Hmmm... cat de yammy este combinatia.. O zi frumoasa

    RăspundețiȘtergere