miercuri, 15 iunie 2011

Chec "spate de caprioara"


Probabil ca o forma cu fundul rotunjit ar fi dus mai bine cu gandul la o caprioara. Desi asa se numeste reteta in cartea de bucate, mie mai tare-mi seamana cu o buturuga :) . Una cu gust de ciocolata, migdale si caise.

Ce am folosit:
  1. 125 gr unt foarte moale
  2. 100 gr zahar
  3. 100 gr ciocolata neagra 
  4. 150 gr migdale macinate
  5. 4 oua (separate)
  6. 50 gr amidon alimentar
  7. 1 plic praf de copt
  8. 5 linguri de lapte
  9. esenta de portocale si esenta de rom
  10. putin praf de scortisoara

Pentru ornat:
  1. un borcan de 100 gr dulceata de caise
  2. 2 plicuri Dr. Oetker glazura de ciocolata
  3. 60-70 gr fistic macinat

Separi galbenusurile de albusuri. Freci untul cu zaharul , adaugi rand pe rand galbenusurile si esentele.
Separat, ciocolata maruntita in robotul de bucatarie se amesteca cu migdalele macinate, praful de copt, scortisoara si amidonul. Incluzi aceasta compozitia in cea preparata mai devreme, cea cremoasa. Adaugi treptat cate un pic de lapte pana cand aluatul cade greu de pe lingura (mie mi-au intrat 5 linguri).

Albusurile le bati spuma tare, ca pentru bezea si incorporezi doua treimi in aluat mixand usor iar restul amestecand cu o lingura, de sus in jos. Ar trebui sa ai acum un aluat cremos si pufos pe care-l torni in tava tapetata cu hartie de copt sau unsa foarte bine si tapetata cu faina. Preincalzesti cuptorul la 180 de grade si pui checul cam 40 de min.
Cand e gata, astepti 10-15 minute sa se odihneasca si il rastorni pe un gratar. Il ungi peste tot cu dulceata de caise si il mai lasi nitel sa se raceasca. Prepari apoi glazura ca in instructiuni si imbraci tot checul in ciocolata. Pisezi fisticul in robot si presari. In principiu ar trebui fistic verde insa eu am folosit fistic din cel prajit, decojit de pojghita sarata si nu s-a simtit diferenta. Pofta buna!


Nota: Reteta inspirata din Reader's Digest.

2 comentarii:

  1. buturuga/ caprioara e gustoasa rau !

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Antonia! Asa este, mai putin conteaza cum i-o zice cand gustul e asa de fain :) . Este un chec un pic umed si cu o textura densa.

    RăspundețiȘtergere