sâmbătă, 4 iunie 2011

Tarta cu capsuni si crema de Ricotta


E perioada capsunilor parfumate, asa ca trebuie "exploatate" la maxim! :)


Ingredientele sunt pentru 2 forme mici si una cu diametrul de 24 cm.

Blatul:
  1. 240 gr faina
  2. 120 gr unt
  3. 4 linguri de zahar
  4. 4 galbenusuri
  5. un strop de sare
Umplutura:
  1. 400 gr branza Ricotta
  2. 200 gr branza de vaci cremoasa
  3. 4 linguri zahar fin
  4. esenta de portocala
  5. aprox. 500 gr capsuni
  6. aprox. 60 gr afine
  7. 2 plicuri jeleu transparent
Pentru blat se amesteca toate ingredientele reci si se framanta rapid cu buricele degetelor (mainile le poti tine putin sub un jet de apa rece) pana devine un aluat de tarta omogen pe care il pui in folie alimentara si il lasi la frigider macar o ora.

Pe blatul de lucru tapetat cu faina intinzi foaia de aluat, o rulezi pe facalet si o derulezi in forma (daca nu este antiaderenta, o ung cu putin unt inainte). Acoperi iar cu folie de plastic si mai lasi la rece 30 min.
Intepi aluatul din loc in loc cu furculita (de siguranta poti taia si un cerc de foaie de copt si acoperi aluatul cu greutati - linte sau fasole uscata, pentru a nu se deforma) si il pui la cuptorul preincalzit la 190 de grade pentru aprox. 25 min, pana se rumeneste un pic.

Intre timp, pentru umplutura, amesteci branza Ricotta cu branza de vaci, zaharul si esenta. Aluatul il scoti si il lasi sa se raceasca pe un gratar apoi il umpli cu crema si nivelezi.

Ornezi cu capsuni taiate si cu afine, apoi prepari jeleul conform cu indicatiile de pe pachet. Eu am avut capsuni congelate care au lasat suc, astfel ca am preparat jeleul cu 200 ml zeama de capsuni si zahar. Tarta o lasi la frigider macar 1-2 ore inainte de a o servi. Pofta buna!


Nota: reteta inspirata din Reader's Digest.

2 comentarii: