joi, 22 septembrie 2011

Chiftelute cu dovlecei, feta si verdeturi


Pe Gordon Ramsay l-am "cunoscut" - cu ghilimelele de rigoare pentru ca nu, nu am facut gradinita impreuna :) - mai intai ca prezentator al emisiunii Master Chef U.S. Evident, auzisem de el, dar nu il urmarisem "in actiune". Lasand la o parte hibele comerciale ale unui astfel de show, mi s-a parut un om cu adevarat pasionat de gastronomie, de munca sa. "Bucataria lumii", chiar daca nu este excelent tradusa (ex. faina de porumb), este o carte stufoasa, cu o multime de retete interesante. Printre primele pe care le-am incercat sunt chiftelutele cu dovlecei si rulorurile cu spanac. Dar presimt ca vor mai urma si altele :).

Ingrediente:
  1. 500 gr dovlecei
  2. 2 linguri de ulei si separat ulei pentru prajit
  3. 1 ceapa mare
  4. 3 oua
  5. 200 gr branza feta
  6. o mana de frunze de menta tocate (eu nu am folosit)
  7. o mana de marar tocat
  8. 2 linguri de muguri de pin (sunt ieftini ca braga, asa ca m-am lipsit :) )
  9. cateva linguri de faina
  10. piper, sare

Dovleceii se curata si se dau pe razatoare, apoi se lasa intr-o strecuratoare la scurs. Intr-o tigaie, incingi cele doua linguri de ulei si pui la calit ceapa taiata julien. Dupa cateva minute, adaugi si dovleceii scursi bine in pumni. Compozitia o lasi pe foc pana se inmoaie. Dupa ce se raceste putin, adaugi ouale, branza maruntita, verdeturile si faina cat cere aluatul pentru a se omogeniza bine. Reteta originala recomanda 3-4 linguri de faina, iar daca amestecul pare prea lichid se mai pot adauga.

In alta tigaie se incing cateva linguri de ulei pentru prajit (eu folosesc din cel de palmier). Cu un polonic mic sau cu o lingura pui in tigaie chiftelutele, cu ceva spatiu intre ele. Se prajesc cateva minute pe fiecare parte si se scot pe un servet de hartie pentru a absorbi excesul de ulei. Le servesti calde, ornate cu felii de lamaie. Au o textura cremoasa, fina. Pofta buna!


8 comentarii:

  1. Pot sa spun ca este tare buna, am facut si eu dar in loc de feta am pus branza de oi si marar frunze de patrunjel! O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Adela, asa este, se poate adapta produselor autohtone :)

    Dia, multumesc!

    O seara buna va doresc si voua!

    RăspundețiȘtergere
  3. Asa o bunatate sa tot mananci.....
    Excelente !
    Mai ai ?
    Te tzuc !

    RăspundețiȘtergere
  4. Sidy, nu mai am, dar pentru tine se fac repejor :) !

    Cora, merci!

    Blogtj, multumesc pentru invitatie!

    RăspundețiȘtergere
  5. As vrea sa le incerc, dar nu prajite. Ies la fel de bune si la cuptor? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare rau dar nu stiu cum ar iesi acestea la cuptor, nu am incercat. Pot sugera o alta reteta, facuta de curand, din capul locului gandita pentru a pune chiftelele la cuptor, nu a le praji. http://dulceatadetrandafiri.blogspot.ro/2017/07/chiftelute-cu-dovlecei.html?m=1 - poate e de folos :-)

      Ștergere