vineri, 24 iunie 2016

Biscuiti cu broccoli si morcov



Nu-i o tragedie daca cel mic nu este fan al biscuitilor, in definitiv, un fruct este intotdeauna o alternativa grozava de rontaiala (mai ales acum, vara fiind, cu atatea posibilitati de fructe direct din gradina adunate). Insa, atunci cand, din varii motive (eruptii dentare, mofturi numai de ei stiute, canicula sau pur si simplu alte lucruri de facut mai interesante decat mancatul :-) ) biscuitii sunt doriti si ceruti si infulecati....ei bine...nu-ti ramane decat sa cauti combinatii cat mai interesante, nutritive, gustoase. De data aceasta, eu am ales sa fac biscuiti cu legume - aviz celor care nu se dau in vant dupa broccoli - aroma este destul de pregnanta!
Cu urmatoarele cantitati au iesit 2 tavi de fluturasi simpatici:
- 100g unt rece
- 100g branza de vaci 6% grasime
- 1 morcov mediu
- 3-4 florete de broccoli (am avut congelat)
- 1 lingurita de busuioc uscat
- 170-200g de faina alba

*pentru un plus de savoare, adaugati si putin parmezan sau fulgi de drojdie in compozitie, ori cascaval ras deasupra si pus cand biscuitii mai au de stat numai 10 min la cuptor.

Morcovul curatat si taiat bucati, impreuna cu broccoli-ul scos direct din congelator le-am maruntit in blender.

Apoi, intr-un bol , am amestecat broccoli-ul si morcovul deja maruntite, cu untul taiat cuburi, branza de vaci si lingurita de busuioc. Am pus la inceput 150g de faina si, pe masura ce am omogenizat toate ingredientele, am mai pus faina pana am obtinut un aluat ca o plastilina (veti observa ca aluatul "inghite" faina pe masura ce, sub caldura mainilor, incepe sa se topeasca untul si sa mai lase apa broccoli-ul daca folositi tot din cel congelat). Ideal este ca procedeul de framantare si intindere a foii de aluat sa nu dureze prea mult, astfel incat ingredientele sa ramana reci.


Am tapetat cu faina spatiul de lucru, am intins foaia de aluat (repet, in permanenta, textura aluatului trebuie sa ramana ca o plastilina; daca devine lipicios ca urmare a topirii untului sau a inmuierii legumelor, mai pudrati cu faina, fara a exagera insa, pentru a nu risca niste biscuiti tari). Am decupat fluturasii si i-am pus in tava de copt tapetata cu hartie de copt, la cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 25 de minute (i-am mai rotit in cuptor in acest rastimp, deoarece am pus ambele tavi deodata si am cautat sa se faca cat mai omogen, toti biscuiteii). Rezultatul final - biscuiti putin crocanti la exteriori, moi la interior, tare gustosi! Pofta buna! :-)

*daca aveti o reteta de baza de biscuiti preferata, o puteti folosi pe aceea si doar adaugati morcov si broccoli.
**daca folositi broccoli proaspat, ajustati cantitatea de faina, cu siguranta veti avea nevoie de mai putina faina decat cea din aceasta reteta.

2 comentarii: