vineri, 21 octombrie 2016

Budinca de mei cu mere si gutuie, la cuptor



In caz ca vreti sa pregatiti de cu seara micul-dejun, aceste budinci se pot incalzi in cuptor inainte de a le servi si se potrivesc cu fructe alaturi, ori cu iaurt, cu o cana de lapte sau se pot oferi copiilor goale, ca atare, taiate sub forma unor batoane. Gustul fulgilor de mei mi se pare ca aduce putin cu cel al fulgilor de ovaz, meiul fiind o cereala cu proprietati alcaline, ce ajuta digestia.


Ingrediente:
- 2 cani de lapte
- 1 cana de fulgi de mei
- 1 lingurita rasa de scortisoara
- 1 pumn de nuci macinate
- 2 mere mici
- jumatate de gutuie (voi sa puneti una intreaga; cealalta jumatate a gutuii mele avea un chirias si a trebuit sa o arunc)
- 1 lingura ulei de cocos
- 2 linguri mari de smantana grasa 30%
- 4 galbenusuri


Am pus la fiert 2 cani de lapte (cana obisnuita, 250ml); cand a ajuns in punctul de fierbere (bule mici de lapte la suprafata) am turnat o cana de fulgi de mei (am masurat cu aceeasi cana cu care masurasem laptele). Si am inceput sa amestec cu o spatula de lemn (amestecati continuu, pentru a nu se lipi), ca-ntr-o mamaliga, pret de 5-10 minute pana ce s-a ingrosat compozitia si fulgii au absorbit laptele, apoi am lasat craticioara deoparte.

                                             
Intr-un bol am ras merele si jumatate de gutuie si le-am stros in pumn de zeama. Fructele astfel scurse le-am amestecat cu nucile macinate, scortisoara, galbenusurile, smantana si la urma am adaugat si meiul fiert in lapte si uleiul de cocos. Am amestecat bine-bine si am pus in forme, apoi am dat la cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de aprox. 45 minute. Cand sunt calde sunt tare moi si pufoase, iar cand se racesc se pot taia felii mai groase si manca precum un fel de baton. Pofta buna :-)!

**Va recomand sa injumatatiti cantitatile retetei, cu aceste ingrediente eu am facut cele 6 inimoare din poze si un vas mic ramekin, de 250ml capacitate.

6 comentarii:

  1. Nu am nuca :) am semințe de în și chia. Merg? Sau merg sa iau nuca?

    RăspundețiȘtergere
  2. Pot folosi mei decorticat in loc de fulgi de mei? Cantitatea ramane aceeasi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, se poate folosi mei decorticat, cred ca se poate pastra aceeasi cantitate. Atentie insa, meiul decorticat se lasa la hidratat inainte de a se fierbe.

      Ștergere
  3. Pana la urma, a dat fuga sotul si a cumparat fulgi de mei, dar, pt alta data, se pot folosi si fulgi de ovaz?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca poti folosi si fulgi de ovaz insa mie mi se pare ca acestia fierb mai greu si sunt mai "inecaciosi" decat cei de mei... Posibil sa fie o chestiune subiectiva, de gust... :-)

      Ștergere