marți, 7 noiembrie 2017

Chifle cu nuci, dovleac si...ravas (fara lactate, fara oua)


Secretul acestor chifle consta in ravasul care se gaseste in mijlocul lor :-). Intre cele 3 bilute de aluat din fiecare gaura a tavii de briose, puneti o fasie de hartie de copt pe care scrieti un mesaj (atentie, de preferat sa folositi un pix subtire, dar cu pasta rezistenta). In functie de varsta copilasului, acest mesaj poate sa fie o "porunca" (daca mancati impreuna, fiecare va trebui sa execute "porunca" dupa masa si astfel initiati un joc), poate sa fie un gand bun de incurajare (daca chifla ajunge in pachetelul de la scoala), poate sa fie un vers dintr-un cantecel sau o poezie pe care sa il cantati sau pe care sa o recitati impreuna cu copilul. 


Pentru 7 chifle am folosit:

- 100g dovleac fiert si zdrobit marunt cu furculita
- 30g nuci, macinate
- 20g migdale crude, macinate 
- 30ml ulei de masline
- jumatate de cub de drojdie proaspata, dizolvata in 100ml apa calduta (am folosit din apa in care a fiert dovleacul)
- 300g de faina 
- 1 sfert de lingurita de nucsoara
- 1 sfert de lingurita de scortisoara

Am pus intr-un bol toate ingredientele si am framantat atat cat sa obtin un aluat care se dezlipeste de pe maini si de pe peretii bolului (nu am insistat prea mult, doar 3-4 minute de framantat). Am acoperit cu folie alimentara, apoi cu un stergar si am lasat la loc cald, aproape o ora. Apoi aluat si-a dublat volumul, aratand asa:


Am rupt (cu mainile date in permanenta prin faina) bucatele de aluat, pe care le-am modelat in bilute. Am uns cu pensula imbibata in ulei de masline 7 gauri din tava de briose si am pus in fiecare gaura cate 3 bilute de aluat. 


Dupa ce am asezat toate bilutele de aluat, am acoperit din nou cu stergar si am mai lasat sa dospeasca 10 minute, rastimp in care am incins cuptorul la 180 de grade. Am copt chiflele 30-35 de minute si, imediat cum le-am scos din cuptor, le-am pus intr-un cosulet si le-am acoperit cu un stergar. In felul acesta, au ramas fragede pana a doua zi cand le-am servit la micul-dejun. Sunt moi, parfumate, cu coaja fix cat trebuie de crocanta si miezul pufos. Ne-am bucurat de ele cu mic cu mare si am promis sa repet reteta cat de curand :-) . Iar daca va place tipul acesta de chifle aromate, puteti incerca si varianta cu afine. Pofta buna!






* Aceasta este o varianta de Briose cu ravas fructate, pentru adulti (contin zahar).









4 comentarii:

  1. Cata drojdie uscata trebuie? Nu am drojdie proaspata :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La aceasta cantitate de faina as folosi un pic mai mult de jumatte de pliculet. In mod normal, la 250g faina folosesc jumatate de pliculet; inn aceasta reteta intra 300g de faina deci.. putin peste jumatate de pliculet de drojdie uscata.

      Ștergere