joi, 16 noiembrie 2017

Tarta cu sfecla si aluat cu morcov


Vremea capricioasa se combate cu o tarta vesela, colorata si nutritiva, potrivita atat la pranz cat si pentru cina. Blatul se abate de la reteta clasica de aluat de tarta, insa rezultatul a fost unul mult apreciat - un blat aromat, subtire, potrivit de crocant.


Pentru o tava cu diametrul de 20cm am folosit:
*Aluat:
- 60g de morcov ras fin
- 50g de unt rece
- 50g de faina integrala
- 80g de faina alba
- 1 varf de cutit de rozmarin

*Umplutura:
- 1 sfecla mica, rasa
- jumatate de ceapa alba, taiata solzisori
- 2 linguri cu varf de smantana
- 3 galbenusuri (sau 2 oua intregi)
- foarte putin ulei

Pentru aluat am amestecat toate ingredientele, la inceput cu o furculita pentru a zdrobi untul, apoi am framantat rapid, pana am obtinut un aluat care se ia de pe maini si de pe peretii bolului. Pe blatul tapetat cu foarte putina faina am intins o foaie subtire, am rulat-o pe facalet si derulat-o in tava. Cu resturile de aluat am facut "decorul" (mult spus!) si am pastrat si o biluta de aluat pentru distractia copilului (aluatul este unul sigur pentru joaca, fiindca nu contine oua).


Aluatul l-am lasat in frigider cat am am rezolvat una-alta, apoi l-am bagat la cuptor 12 minute. Intre timp, am pus intr-o tigaita sfecla rasa, ceapa taiata solzisori, putina apa si un strop de ulei, apoi am lasat pe foc mediu, amestecand din cand in cand, pana ce s-a evaporat tot lichidul. 

Am amestecat aceasta compozitie cu smantana si galbenusurile, am turnat peste aluat si am mai dat la cuptor, la 180 de grade, 40-45 de minute, pana ce suprafata tartei a inceput sa se rumeneasca putin. Pofta buna :-) !





6 comentarii:

  1. f faina. e o idee excelenta, am facut aseara si saratelele dar cu cascaval. au fost un hit pt copii dar si pt sot. in mintea mea mergea si ceva branza telemea/ feta in budinca de sfecla, sa se vada alb prin ea. mersi te urmaresc mereu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc frumos de asa vesti :)! Intotdeauna e o bucurie cand retetele mele babyfriendly sunt si pe gustul adultilor !
      Asa este, se potriveste si telemeaua, insa, daca vei incerca sa adaugi la tarta, este foarte probabil sa iasa la fel de roz, sfecla coloreaza totul in jur. Cred ca o solutie este ca un strat sa fie de branza iar stratul cu sfecla sa fie turnat deasupra. Daca le vei amesteca, in mod cert nu se va vedea in sectiune albul de la branza. Nici nu ma asteptam sa iasa atat de roz compozitia in final :)) ciclam chiar!

      Ștergere
    2. Buna. Daca as pune doar faina alba ar iesi ok? Multumesc

      Ștergere
  2. Buna ziua, imi place combinatia, insa aluatul a iesit prea copt si prea uscat. 180 de grade era pentru un cuptor electric sau pentru cele cu gaz ? Un 25-30 de minute la cuptor, nu ar fi suficient ? Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, cuptorul pe care il folosesc este unul electric si acestia sunt timpii de preparare si gradele pe care le pun in mod curent la genul acesta de tarte. Daca insa vi s-a parut prea crocant aluatul, se poate lasa mai putin in cuptor in prima faza (9-10 minute, in loc de cele 12 din reteta).

      Ștergere