Dupa-atata frig si ceata Iar s-arata soarele. De-acum nu ne mai ingheata Nasul si picioarele! Cu narcisi, cu crini, cu lotusi, Timpul cald s-apropie. Primavara asta totusi Nu-i decat o copie. Sub cerdac, pe laurusca, Cum trecura Babele, A iesit un pui de musca Sa-si usuce labele. Pasarile migratoare Se re-ntorc din tropice. Gazele depun la soare Oua microscopice. Toata lumea din ograda Canta fara pauza. Doi cocosi se iau la sfada Nu stiu din ce cauza. | Un curcan sta sus, pe-o barna, Nu vrea sa se bucure. Motul rosu ii atarna Moale ca un ciucure. Doar Grivei, batranul, n-are Cu ce roade oasele. Ca de cand cu Postul Mare, Toate-i merg de-a-ndoasele. Pentru cate-a tras, sarmanul, Cui sa ceara daune?… Drept sub nasul lui, motanul A venit sa miaune. Dar acum l-a prins potaia Si-a-nceput sa-l scuture… Peste toata harmalaia Trece-n zbor un fluture. Pe trotuar, alaturi salta Doua fete vesele… Zau ca-mi vine sa-mi las balta Toate interesele! Primavara (G. Topirceanu) |
Ieri, m-am trezit cu noaptea-n cap, plina de energie si-am facut o tarta cu pere, dulce-acrisoara, savurata pe-ndelete cu cafeluta de dimineata. Apoi s-a pus pe o rapaiala de vara, ploaie cu bulbuci, scurta si-mbufnata si fix cand credeam ca planurile mele de duminica s-au naruit, a dat iarasi soarele. Asa ca mi-am luat jumatatea la brat, ne-am spus "tu" - vorba cantecului - si am pornit la plimbare prin parc. Am lenevit pe o bancuta citind si razand, am pus tara la cale si cu aparatul atarnat de gat am fotografiat tot ce misca, fiecare boboc, un bunic plimbandu-si nepotelul sau nepotica, orice floare, mugur, gaza microscopica, ca-n poezia lui Topirceanu. Dupa minutiosul recensamant floral, zau ca-mi venea sa-mi las balta toate interesele si sa mai stau asa, cu fundu-n iarba si ochii-n cer inca vreo jumatate de zi :).
De ajuns cu vorbaria, iata si reteta!
Aluat (pentru o forma de tarta cu diametrul de 24 cm):
- 100 gr unt
- 200 gr faina si inca 1-2 linguri pentru blatul de lucru
- 40 gr zahar
- 1 galbenus
- o lingurita esenta de rom dizolvata in 2 linguri de apa
- 7 pere medii
- 2 mere
- 5-6 linguri nectar de pere
- un varf de cutit de scortisoara
- sucul de la o lamaie
- 3-4 linguri de fistic tocat mai mare
Dai drumul la cuptor sa se incalzeasca la 200 de grade.
Scoti aluatul din frigider, il intinzi pe blatul de lucru pudrat cu faina, il rulezi pe facalet si il derulezi peste forma de tarta. Adaugi piureul, restul de 5 pere le tai felii si le asezi deasupra. Pui tarta la cuptor 30-35 min. iar cand o scoti, presari si fisticul tocat. Servesti rece, eventual cu inghetata alaturi. Pofta buna!
Nota: Inspirata din Reader's Digest.
Pomii infloriti sunt cea mai frumoasa creatie a naturii !!!
RăspundețiȘtergere