Am intalnit o usoara teama in ce priveste aluaturile de tarte, dar de indata ce-ti va reusi primul si vei realiza ca nu era nimic complicat, doar o regula-doua de respectat, vei vedea cat de drag o sa-ti fie sa prepari tarte de toate felurile. Mi-a devenit un fel de mancare tare apropiat prin faptul ca iti ofera atatea si atatea variante, combinatii pana unde te duce imaginatia, mereu poti schimba compozitia si obtine cu totul altceva, fara sa epuizezi toate combinatiile posibile.
Migdalele sunt ingredientul cheie din tarta pe care am preparat-o zilele acestea. E adevarat ca o punguta costa aproape greutatea sa in aur (exagerez nitel dar nu mult) insa vei avea nevoie de numai 4-5 linguri. Ca si in cazul condimentelor si semintelor, aroma este mai puternica daca migdalele sunt macinate chiar inainte de a le folosi.
Ingrediente pentru 6 portii (este satioasa) si o tava cu diametrul de 24 cm si adancime de 3 cm:
Aluatul:
- 200 gr de faina si inca 2 linguri pentru blatul de lucru
- 100 gr de unt
- un galbenus de ou (separat pastrezi albusul dar nu il incluzi in aluat!)
- 2 linguri de apa rece
- putina sare
- 650-700 gr spanac congelat
- 4-5 catei de usturoi
- o ceapa
- 100 gr de smantana usoara 12%
- 100 ml de smantana dulce pentru frisca
- 3 oua
- 50 gr parmezan ras
- 4 linguri de migdale pisate
- un varf de cutit de praf de nuscoara
- sare, piper
Mai intai prepari aluatul cu toate ingredientele reci (mai putin albusul!) puse intr-un bol. Se framanta rapid, cu varfurile degetelor si se obtin mai intai niste firimituri apoi mai framanti pana se leaga. Tot procedeul acesta trebuie sa dureze putin, asa cum scriam si in alte ocazii, secretul aluatului fraged de tarta este ca ingredientele sa fie prelucrate reci si sa intre cat mai putin in contact cu surse de caldura. Se inveleste aluatul in folie alimentara si se lasa la frigider 20-30 de min.
Intre timp, pornesti cuptorul la 180 de grade, tai ceapa si usturoiul marunt si pudrezi blatul de lucru cu faina. Amesteci smantana cu ouale si frisca batuta, parmezanul, sarea, piperul, nucsoara si doua linguri de migdale macinate marunt, adaugi ceapa si usturoiul.
Scoti aluatul si il intinzi pe blatul de lucru intr-o foaie subtire pe care o rulezi pe facalet si o derulezi in tava (daca este tava antiaderenta nu mai trebuie unsa). Intepi cu furculita aluatul din loc in loc si dai la cuptor pentru 12 min. Aluatul nu se umfla prea tare dar de siguranta poti pune peste aluat un cerc taiat din hartie de copt cu boabe de fasole pentru copt deasupra, ca greutati.
Cat sta aluatul la cuptor, calesti intr-o tigaie spanacul si apoi il treci intr-o strecuratoare si il apesi cu o lingura de lemn, sa se scurga cat mai bine zeama.
Scoti aluatul de la cuptor, il ungi cu albus, adaugi spanacul si deasupra tot restul compozitiei. Amesteci putin in mijloc cat sa se vada spanacul la suprafata iar pe margini presari 2 linguri de migdale macinate mai mare. Lasi la cuptor, la 180 de grade pentru 40-45 de min. Pofta buna!
Nota: Inspirata din Reader's Digest.
woww, ce tarta grozava....si eu ma gandeam sa fac intr-una din zilele astea o tarta cu spanac, asa ca reteta ta e mai mult decat binevenita!
RăspundețiȘtergereo zi placuta!
A functionat telepatia inseamna :)! Zic ca iti va placea tarta asta. Mai poti incerca placinta cu spanac si 4 oua, ceva mai rapida fiindca nu prepari aluatul. Sa-mi dai de veste cum ti-a iesit, indiferent ce vei prepara :) . O zi frumoasa!
RăspundețiȘtergereO tarta interesanta!Cat despre aluatul de tarta e un pacat sa nu-l faci in casa.Si ce satisfactie, nu?
RăspundețiȘtergereLilly, nu am cumparat niciodata aluat "de-a gata" deci nu-mi pot da cu parerea, dar banuiesc ca nu e la fel de gustos ca cel facut in casa din simplul motiv ca nu e la fel de proaspat pregatit. ;)
RăspundețiȘtergereDe ceva timp ma lupt cu sotzul sa manance macar cateva linguri de spanac. Cu tarta asta sigur il fac sa se razgandeasca in privinta spanacului! :) Multumesc pentru reteta! Esti super!
RăspundețiȘtergereCu multa placere, Andreea! M-am confruntat cu aceeasi problema si ghici cine este astazi mancator de preparate cu spanac :) ! Asa ca, succes maxim iti doresc si tie :) !
RăspundețiȘtergere