Tare dragi imi sunt retetele scrise de mana pe un colt de foaie si pastrate bine, ani de-a randul, pitite intre copertile vreunei carti de bucate. Coltul acela de hartie poarta intotdeauna cu el o poveste. Multumesc! ;)
(pentru o tava cu diametrul de 26 cm)
Blat:
- 4 oua
- 300 gr zahar
- 200 gr faina
- 100 gr nuci
- 10 linguri apa fiarta
- 1 plic de praf de copt
Crema:
- 300 ml lapte
- 2 linguri amidon alimentar
- 200 gr zahar pudra
- 200 gr unt la temperatura camerei (preferabil unul nemtesc, de foarte buna calitate, 82%)
- 50-70 gr nuca de cocos
- zeama de la o jumatate de lamaie (dupa gust poti sa mai adaugi)
Pentru ornat: fructe, nuci pisate.
Pentru blat, freci galbenusurile cu zaharul, apoi adaugi rand pe rand cate o lingura de apa fiarta. Adaugi faina amestecata inainte cu praful de copt si nucile pisate. Albusurile le bati spuma si le inglobezi incet cu o spatula in compozitie. Torni in tava unsa si tapetata cu faina si lasi la cuptor la 180 de grade 40 min.
Intre timp te poti ocupa de crema. Laptele il pui la fiert cu cele doua linguri de amidon (la inceput o sa fie foarte lichid insa se va ingrosa brusc dupa cateva minute), amestecand continuu pana se obtine consistenta dorita (ca o budinca foarte groasa). Lasi la o parte sa se racoreasca.
Untul il freci cu zaharul, adaugi laptele cu amidon, nuca de cocos, zeama de lamaie si amesteci bine. Lasi crema la frigider cam ora sau pana devine tartinabila. Blatul il lasi sa se raceasca pe un gratar, apoi il tai pe jumate, obtinand doua blaturi. Un sfert din crema o pui intre blaturi iar cu restul imbraci intreg tortul. Presari nuca pisata si ornezi cu fructe. Il servesti rece, este mult mai gustos dupa ce a petrecut cateva ore la frigider. Pofta buna!
Cat este de aratos ... mi-ar placea sa am si eu unul pe masa saptamanile ce urmeaza (de ziua mea) , dac-as fi asa maiastra ca tine , Dulcetico
RăspundețiȘtergereCand ma gandesc ca eu l-am mancat... Tare bun a fost!
RăspundețiȘtergereOnesta, daca erai mai aproape, ti-l faceam eu :) !
RăspundețiȘtergereAndrei, esti printre norocosi :) ! Apreciez complimentul cu atat mai mult cu cat stiu ca "n-o ai" cu dulciurile :) !
PS . Nu ti-am spus ... l-am salvat si-l voi incerca intr-o zi , cand voi fi linistita si binedispusa ...
RăspundețiȘtergereIti multumesc chiar si ptr intentie , Dulcetico !
Cu toata admiratia ptr creatiile tale ,
Diana de departe .