vineri, 25 mai 2012

Patratele cu fructe


Daca scrisul pe blog este ca mersul pe bicicleta, recunosc ca mi-a luat o vreme sa imi fac curaj sa ma urc iarasi in sa :-) . Desi in bucataria proprie am cam somat in ultimul timp, ma bucur de toate momentele in care pot pregati (de cele mai multe ori dulciuri, desigur :-) ) ceva bun "in deplasare".

Ceva-ul bun de astazi este o prajitura cu fructe confiate, mascarpone, fulgi de migdale, o bomba dulce si calorica, cu o textura foarte densa si umeda, pentru consumatorii profesionisti de dulciuri :-) , asa cum s-au dovedit cititorii din Brasov (la asta ma refer ;-) )


Pentru o tava ai nevoie de:

  1. 250g mix de fructe uscate
  2. 100g caise uscate
  3. 85g cirese glasate (am gasit la Mega Image sau la un butic din galeriile Carrefour Baneasa)
  4. 2-3 portocale (sucul de la 2 dintre ele se foloseste la topping)
  5. 200g de unt
  6. 200g zahar muscovado (tot la Mega Image am gasit)
  7. 4 oua mari
  8. 200g de faina, amestecata cu aproape un plic de praf de copt
  9. 50g migdale, macinate
  10. 1 lingurita de praf de scortisoara
  11. 1/2 lingurita de praf de nuscoara
  12. esenta de rom
  13. 500g de martipan (se gaseste sub forma de batoane, la Mega Image)

Pentru topping
  1. 50g unt moale
  2. 50g zahar muscovado
  3. 100g faina
  4. 100g fulgi de migdale
  5. 3 linguri de miere
  6. 100g zahar pudra
  7. suc de portocale
Fructele uscate si ciresele glasate se pun intr-un bol cu sucul de la 1 portocala, putina esenta de rom si apa calduta cat aproape sa le acopere si se lasa macar 2 ore.

Intr-un bol incapator se bat untul si zaharul, apoi se adauga pe rand cate un ou si se mixeaza bine. In alt bol se amesteca faina cu praful de copt, migdalele macinate, nucsoara, scortisoara si se toarna in primul bol.

Se adauga jumatate din cantitatea de martipan, maruntita cu mana (chiar daca il tii la frigider este prea lipicios sa il poti taia cu cutitul) si fructele scurse. Se mixeaza bine compozitia (cu o lingura de lemn, pentru ca nu vei mai putea folosi mixerul) si se toarna in tava tapetata cu hartie de copt. Se pune in cuptorul preincalzit la 160 de grade, timp de 45 de minute. Se scoate din cuptor si se mareste temperatura la 200 de grade.

Pentru topping, se amesteca cu buricele degetelor untul, zaharul, faina si restul de mascarpone maruntit cu mana si mierea, pana se obtin firimituri. Acestea se presara peste prajitura, iar apoi se pune tava in cuptor pentru inca 10-15 minute.

Se scoate prajitura din cuptor, se lasa la racit in forma si se prepara sosul din zahar pudra si sucul a doua portocale, combinand treptat cantitatile, pana se obtine un sirop mai gros. Se toarna siropul peste prajitura, se lasa  cateva minute sa absoarba lichidul, se taie patratele si se serveste. Pofta buna!



*Nota: Reteta de mai sus a suferit modificari, insa pe cea originala o puteti gasi si in paginile revistei GoodFood (numarul 64/aprilie 2012).

Un comentariu:

  1. Waw....da'buna tre'sa fie !!!
    DE-LI-CIOA-SA !!!
    Pacat ca nu avem si noi Mega Image in oras....
    Duminica placuta, te tzuc !

    RăspundețiȘtergere