duminică, 19 februarie 2017

Biscuiti cu conopida



"Nimic nu se pierde, totul se transforma" - sub aceasta deviza incerc (si admit ca nu reusesc intotdeauna) pe cat posibil sa reciclez diferite mancaruri sau gustari, in preparate noi, a caror viata sa o mai pot prelungi cu inca o zi. A fost si cazul conopidei cu "parmezan", din care mi-au ramas cateva florete pe care le-am adaugat unei retete de baza foarte cunoscuta.


Pentru o tava de biscuiti (facuti in 2 transe deoarece jumatate din aluat l-am congelat 1 saptamana) am folosit:
- 100g de unt rece
- 100g de branza de vaci
- 130g de faina (si putin extra pentru intinsul aluatului)
- 3 florete mari de conopida cu "parmezan", zdrobite bine cu furculita

Toate aceste ingrediente se pun intr-un bol si se amesteca cu furculita, zdrobind untul, pana se obtine un aluat sfaramicios, din firimituri. Acesta este momentul in care se incepe framantarea rapida, cu mana, pana la obtinerea aluatului perfect, adica acela care se ia si de pe maini si de pe peretii bolului. Framantati rapid, pentru ca untul sa nu inceapa sa se topeasca sub caldura mainii, sau in caz contrar, mai adaugati un pic de faina. Puteti, pentru niste biscuiti mai pufosi, sa puneti aluatul in folie, 30-60min la frigider, dar acest pas este unul optional. La fel, puteti congela o parte din aluat, se comporta foarte bine dupa decongelare.



Am intins aluatul pe blatul tapetat cu faina, am decupat biscuitii si i-am dat la cuptorul preincalzit la 180 de grade, aprox. 20-25 min. De obicei, biscuitii de tipul "100/100/100" de pot unge cu ou sau li se pot presara diferite seminte, insa acestia ies suficient de aromati multumita conopidei si fulgilor de drojdie inactiva. Pofta buna :-) !


**In privinta congelarii aluatului, sunt doua variante: fie congelati intreg "guguloiul" de aluat si cand va trebuie il decongelati peste noapte, apoi intindeti aluatul si decupati biscuitii si ii puneti la cuptor, fie decupati de la bun inceput biscuitii si ii congelati individual, urmand ca apoi sa ii bagati direct din congelator in cuptorul preincalzit (in acest caz o sa trebuiasca sa petreaca putin mai mult timp in cuptor).

2 comentarii:

  1. Buna ziua. Reteta include drojdie sau nu? Se mentioneaza ceva de drojdie in descriere insa nu apare si la ingrediente. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, este vorba despre fulgii de drojdie inactiva, nu drojdia folosita ca si agent de afanare! Fulgii de drojdie care sunt precizati sunt o componenta a conopidei folosita la realizarea acestor biscuiti, reteta fiind aceasta: http://dulceatadetrandafiri.blogspot.ro/2017/02/conopida-cu-parmezan.html

      Ștergere