vineri, 28 ianuarie 2011

Trufe de ciocolata



Un dulce estetic, cu o textura fina, moale. Un gust concentrat de ciocolata, pentru cei impatimiti, din a caror "liga" fac si eu parte. Se prepara foarte repede dar dureaza ceva mai mult racitul compozitiei.

Cu aceste cantitati, mie mi-au iesit vreo 20 de bilute:

  1. 100 gr de ciocolata neagra (de cat mai buna calitate, eu am avut Heidi 75%)
  2. 25 gr unt
  3. 25 ml de frisca lichida (de cat mai buna calitate, am folosit Hulala)
  4. o lingurita esenta de rom
  5. Cacao suficienta pentru a tavali trufele (iarasi, cea mai buna calitate pentru o aroma cat mai placuta)

Ciocolata rupta bucati se pune cu frisca, esenta si untul la topit, la bain-marie. Se amesteca bine iar cand s-au topit toate, se ia de pe foc, se lasa putin si apoi se baga vasul la congelator in jur de-o ora, pana cand capata consistenta dura a ciocolatei netopite. Cu o lingurita sau cu ce iti vine mai usor se "scobeste" ciocolata si se alcatuiesc niste bilute, le-as zice mai degraba guguloaie pentru ca nu vor avea forma regulata. Procedeul e putin anevoios pentru ca ciocolata pe cat de greu se va scobi din bol pe atat de repede se va topi in mainile tale cand vei vrea sa ii dai o forma.Alaturi, sa ai o farfurie plina de cacao in care imediat tavalesti bilele. Se depoziteaza intr-o cutiuta ori bol in care se pune un servetel si se pastreaza la rece.


La final vei arata ca un copil scapat la ciocolata, mozolit pe peste tot :) ! 

Nota: Reteta inspirata de Delia.


6 comentarii:

  1. misto, tot gogoloaie mi-au iesit si mie :))ce cuvant urat! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu le gasesc chiar simpatice asimetrice si nu "slefuite". Asa ca, sunt convinsa ca ti-au iesit foarte frumoase :) !

    RăspundețiȘtergere
  3. ofcors, cum altfel! :));) ca doar ii cam aceeasi reteta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am cautat ceva pana sa-mi dau seama. Trebuia sa zici de la bun inceput! Te-am creditat in nota, vei observa ca atunci cand m-am inspirat de la cineva am pus in nota de subsol insa o parte dintre retete si implicit poze sunt mai vechi decat blogul, asa ca nu mai stiu intotdeauna sursa. Nu ma pretid "inventatoare" de retete, cred ca doar cativa mari bucatari au aceasta calitate. Asa ca iti multumesc ca m-ai tras de maneca. Ti-au iesit foarte frumoase cele cu visine! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nici un bai, in genere is un om relaxat si nu o tin pe aia cu reteta mea, reteta mea pentru ca nu-i a mea :)). Atata ca mi s-a parut ca prea am gandit in aceeasi termeni aici, nimic mai mult :). Sa stii ca astea cu frisca mai multa is mai bune, mai cremoase, numai ca tre' tinute tot timpul la rece, altfel se-nmoaie.

    RăspundețiȘtergere
  6. Teama mea e sa nu "pice greu", ca de gustoase e limpede ca sunt :)! Pacat ca se inmoaie usor, aranjate frumos intr-o cutie, sunt o "atentie" foarte faina de dus intr-o vizita, intre prieteni de exemplu. In orice caz, o sa le incerc curand si pe cele cu visinata si de data asta te anunt in mod special cand le fac :). Seara buna si weekend placut!

    RăspundețiȘtergere