vineri, 18 februarie 2011

Chec cu banane


O alternativa  mai pufoasa a painii-chec cu nuci , un chec cu o textura umeda si un gust puternic de banane. Fie pentru o gustare, fie ca mic-dejun langa o ceasca de cafea, este un chec deloc pretentios, care se prepara usor, fara bataie de cap si dezordine prin bucatarie. Fiindca nu stiu cum e la tine in bucatarie, insa la mine, atunci cand gatesc, in plin proces "creativ", ai impresia ca acolo s-ar putea fabrica orice, de la banalul ou prajit la cine stie ce farfurie zburatoare :).
Asadar, checul asta dulce, pufos si aromat, nu va face balamuc, ba mai mult, va disparea imediat din farfurie, muiat in lapte ori cafea.

Cum se prepara si de ce anume ai nevoie:
  1. 5 oua
  2. 2 cani si un sfert de faina
  3. o cana si jumatate de zahar
  4. 50 ml ulei
  5. 50 ml apa
  6. un plic de praf de copt
  7. 2 lingurite esenta de vanilie
  8. 2 banane medii spre mari

Pentru acest chec am folosit o forma cu gaura in mijloc, insa se pot folosi si doua tavi de chec normale. Daca insa folosesti forma cu gaura in mijloc, e bine sa stii cateva lucruri:
- pentru acest tip de forma, pentru ca checul sa creasca bine, nu trebuie sa ungi marginile formei, tocmai ca aluatul sa faca bine priza. La final, dupa ce checul se va fi racit complet, vei  trece usor pe langa marginile si mijlocul formei cu un cutit fin, pentru a desprinde checul.
- ca sa nu se aplatizeze checul, se raceste cu "capul in jos" , adica rastorni tava si o proptesti cu gaura pe gatul unei sticle, sau intr-o palnie.
- in forma cu gaura in mijloc, checul se coace pe randul cel mai de jos al cuptorului.

Sa revin la prepararea propriu-zisa. Se amesteca intr-un vas faina, zaharul si praful de copt. Ouale, scoase la temperatura camerei cu vreo jumatate de ora inainte, se separa. Bananele se fac pasta (ca un piure) fie in blender fie cu ajutorul mixerului de legume.

Intr-un vas se bat galbenusurile cu uleiul, esenta de vanilie si apa. Acestea si bananele se adauga peste ingredientele solide (faina, zahar,praf de copt) si se amesteca bine. Intr-un alt vas se bat albusurile spuma. Pentru ca spuma sa iasa tare, ai grija sa nu fie urme de galbenus, paletele mixerului sau vasul in care pui albusurile sa nu aiba urme de apa sau ulei.

Se incorporeaza spuma cu o spatula in restul aluatului. Se toarna totul in forma si se da la cuptorul preincalzit, la 160 de grade pe randul cel mai de jos, timp de 1h-1h15 sau pana cand trece testul scobitorii. Se lasa in forma, cum am scris mai sus, sa se raceasca complet. Se poate servi pudrat cu zahar. Pofta buna!



8 comentarii:

  1. De-abia m-am dedat la aluaturi cu banane, asa ca voi testa si eu aceasta combinatie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca ti-a placut painea-chec cu banane, de checul asta te vei "indragosti" :). Garantez!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am facut si eu pt sotul! DELICIOS!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Oare pot sa fac fara praf de copt si zahar? Iese ceva? pentru bebe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu pot garanta cum ar iesi aceasta reteta adaptata pentru bebe dar iti pot recomanda cu inima deschisa 3 variante perfect baby-friendly de pandispanuri care contin banana. In oricare dintre ele poti sa nu pui praf de copt, cu conditia sa folosesti albusuri batute spuma pe care sa le inglobezi abia la final cu o spatula si miscari usoare, ca sa ramana aluatul cat mai aerat.

      https://dulceatadetrandafiri.blogspot.ro/2016/06/banana-loaf-cu-afine.html?m=1

      https://dulceatadetrandafiri.blogspot.ro/2016/07/briose-cu-dovlecel-si-banana.html?m=1

      https://dulceatadetrandafiri.blogspot.ro/2016/07/rasturnata-cu-caise-si-banane.html?m=1

      Ștergere
    2. Multumesc frumos! Cu siguranta voi incerca pentru bebe :).
      Multumesc frumos!

      Ștergere