miercuri, 9 martie 2011

Fursecuri rapide cu gem


Fiindca ieri am tinut neaparat sa iti arat  reteta de mucenici moldovenesti, am sucit un pic lucrurile cu Ziua Femeii asa ca, iti urez cu putina intarziere 'La multi Ani!' si-o primavara frumoasa! Mai mult decat atat, vreau sa te rasfeti - pentru ca meriti, nu-i asa :) ?! - cu un mic dejun la pat. Ce daca-i mijlocul saptamanii? Daca nu ai apucat pe 8 martie, da-ti astazi putin timp. Un ceai cald, o floare, o carte buna si niste fursecuri cu gem de zmeura, te vor face sa incepi ziua cu mai mult elan :)!


Ingrediente pentru aprox. 50 de fursecuri:
  1. 160 gr unt
  2. 170 gr zahar
  3. 2 cani si jumatate de faina
  4. 1 ou
  5. o lingurita praf de copt
  6. esenta vanilie
  7. gem de care-ti place dar sa fie mai solid (eu am folosit de zmeura)
Untul il topesti la bain-marie, apoi intr-un vas bati zaharul cu untul pana se face ca o crema usoara. Adaugi oul, vanilia si 2 cani de faina amestecata inainte cu praful de copt si framanti. In momentul asta vei avea un aluat destul de moale si cam lipicios, din cauza untului. Asa ca, mai torni din restul de faina, pana obtii un aluat pe care sa il poti cat de cat manevra.

Il imparti in 4 si faci 4 suluri groase de 2 cm. Ajutandu-te de o bucata de hartie de copt, dupa ce ai dat cu mana o forma aproximativa de sul, vei definitiva forma ruland-o cu hartia de copt. Un fel de "hai la groapa cu furnici" pentru aluat :) . Pui hartie de copt in doua tavi si pui cate doua suluri intr-o tava, la distanta de 10 cm unul de altul.

Cu varful rotund al unui cutit de masa sau cu ceva similar trasezi un "canal" pe mijlocul fiecarui sul, pe toata lungimea sa. Apoi umpli "canalul" cu gem si pui tava in cuptorul preincalzit la 175 de grade, pe randul de sus, pentru 15-20 min. Cand incep sa devina maronii, le scoti, le lasi sa se raceasca si cu un cutit foarte bine ascutit, tai in diagonala felii de 2 cm.

Ma gandesc serios sa incep sa fac fotografii si din timpul prepararii fiindca e clar ca o imagine face cat 500 de cuvinte, citind cat am scris de mult :) . Pofta buna!



Nota: Inspirata din Reader's Digest. 

2 comentarii:

  1. Trebuie sa fie tare, tare bune.
    Dar cu siguranta ar ajuta niste fotografii din timpul prepararii, mai ales pentru unii mai... incepatori, ca noi :)

    Sunt super retetele de pe site, apropo.

    elena

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu neg :) , chiar sunt tare bune si ies foarte fragede iar daca le ungi cu 2-3 feluri de gem, poti face un platou foarte simpatic.

    Voi tine seama de sfatul tau, o sa incerc sa fotografiez si pe parcurs. Imi dau seama, cum am scris si mai sus ca uneori o fotografie face cat 100 de cuvinte :).

    Merci frumos, sper sa gasesti pe aici lucruri care sa-ti placa si sa iti fie de folos si de acum inainte :). Toate bune!

    RăspundețiȘtergere