luni, 21 martie 2011

Prajitura cu fulgi de ovaz si ciocolata

  

Aceasta prajitura mi-a placut tare mult sa o prepar, din doua motive: s-a nimerit la fix cat sa o pot fotografia alaturi de una din lalele primite-n dar de la finutii mei, dintr-un buchet superb de lalele albe, iar tipul asta de aluat a fost o provocare in premiera pentru mine. Iti voi explica de ce: acest fel de prajitura la tava, este dintre cele crocante. Ca atare, aluatul este unul sfaramicios, care se preseaza in tava si care necesita ceva mai multa indemanare si rabdare pentru a-l intinde. Iti voi povesti pe-ndelete cu ce arme m-am "luptat" cu el. :)

Ingrediente pentru 32 de bucati, pentru o tava de 38x25x2,5:
  1. 1 pachet de unt (din care retii o lingura)
  2. 2 cani de zahar brun
  3. 2 oua
  4. 3 cani de fulgi de ovaz
  5. 2 cani si jumatate de faina
  6. 420 gr lapte dulce condensat (se gaseste in Carrefour, la conserva)
  7. 300 gr fulgi de ciocolata
  8. o ciocolata Schogetten
  9. o lingurita bicarbonat de sodiu
  10. 3-4 lingurite esenta de vanilie
  11. o lingurita de sare
Untul il topesti la bain-marie, apoi il bati cu zaharul pana seamana cu o crema usoara. Adaugi, ouale, esenta de vanilie. Amesteci faina, fulgii de ovaz, bicarbonatul, sarea si adaugi totul peste restul de compozitie. 

De aici incepe greul cu manevratul aluatului, mixerul nu va mai face fata asa ca va trebui sa si framanti putin. Aluatul este unul lipicios, e bine sa te misti repejor cu el. Odata omogenizat, il imparti in doua. Pui hartie de copt in tava si jumatate de aluat incepi sa il presezi bine. Eu m-am folosit de o spatula si in colturile mai inaccesibile de un cutit de masa, rotund, pentru a batatori cat mai bine aluatul. Prin miscari de presare si intindere, ii vei da de capat, crede-ma :) .

Pentru a doua foaie, iti recomand sa desenezi chenarul tavii pe o foaie de copt si sa repeti operatiunea cu intinsul aluatului in acest perimetru. 

Cat despre crema, intr-un ibric mai incapator sau o oala mai mica, combini fulgii de ciocolata, ciocolata Schogetten, laptele condensat, lingura de unt. Lasi la foc mic si amesteci pana se topeste ciocolata. Torni compozitia peste foaia de aluat din tava apoi, ajutandu-te de hartia de copt, rastorni deasupra cea de-a doua foaie de aluat. 

Se coace in cuptorul preincalzit la 175 de grade, pentru 25 de min. O lasi sa se raceasca inainte de a o taia. O scoti din tava, o pui pe un tocator incapator si tai patrate cu ajutorul unui cutit foarte ascutit (pentru a nu sfarama marginile crocante). O prajitura  concentrata, dulce, putin lipicioasa si plina cu fulgi de ovaz! Pofta buna!









2 comentarii:

  1. nu stiu cum e gustul, ca nu am mancat niciodata, dar arata grozav de bine!

    o zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti multumesc! O poti incerca oricand :). Seamana putin ca gust si textura cu un "cereal-bar".

    O zi buna iti doresc, te mai astept :) !

    RăspundețiȘtergere