miercuri, 30 martie 2011

Prajitura rasturnata cu portocale caramelizate


Inca o reteta inspirata de cei de la GoodFood, ale caror pagini le admir, pe de-o parte pentru continut iar pe de alta pentru estetica graficii. Fotografii clare, decoruri minimaliste dar elegante, texturi foarte placute, de la impletituri de in la lemn. O placere sa rasfoiesti revista si imposibil dupa ce ai parcurs-o sa nu ai deja o lista pregatita cu ce-ti doresti sa gatesti in perioada urmatoare.

 Am ales intr-o seara sa prepar prajitura aceasta cu portocale. Pandispanul merita toate laudele, am de gand sa il folosesc si in alte combnatii de prajituri cu pandispan, foarte gustos, foarte pufos, creste de ti-e frica sa nu-l deochi. Un singur bai as spune ca are prajitura asta si anume faptul ca portocalele trebuie sa fie foarte bine curatate de pielita, lucru pe care, oricat m-am chinuit sa-l duc la bun sfarsit, nu l-am putut "desavarsi". Iar beleaua este ca aceasta pielita (amara de altfel), daca nu e indepartata, se amaraste inca si mai rau cand prajitura-i gata. Asa ca, cu prima ocazie, eu una voi incerca sa pun fie mandarine, fie clementine, macar ca experiment. Pana una-alta, asta-i reteta lor (am modificat numai timpii de coacere si ici-colo niste gramaje), rescrisa in varianta personala :) :

Ingrediente pentru 8 portii:
  1. 4 portocale medii
  2. 5 linguri de miere
  3. 200 gr de unt
  4. 200 gr zahar brun
  5. 200 gr faina alba
  6. 2 lingurite praf de copt
  7. 80 de gr migdale macinate
  8. 4 oua marisoare
 Portocalele se curata de coaja si de pielita, apoi se taie rondele. Am folosit o forma cu peretii detasabili (diametrul 22-23 cm), al carei fund l-am acoperit cu hartie de copt si apoi am intins cele 5 linguri de miere. Am asezat pe fundul formei cele mai frumoase rondele, iar restul le-am taiat in bucati mici.

Faina se amesteca cu praful de copt in prealabil, iar apoi intr-un bol, se amesteca toate ingredientele, inclusiv bucatelele de portocale pana la omogenizare. Torni compozitia peste portocalele din forma, o intinzi uniform si o bagi la cuptorul preincalzit la 180 de grade, pe randul din mijloc, pentru 35 de min. Faci testul scobitorii, lasi cateva minute prajitura sa se raceasca in forma, apoi cu grija desprinzi peretii detasabili si muti prajitura pe un platou. Se poate servi cu inghetata de vanilie ori cu frisca. Pofta buna!


2 comentarii:

  1. Arata fain de tot :)
    Imi aduce aminte de o prajitura cu felii de lamaie deasupra, pe care ne-o facea mama mea cand eram copil.
    Cat despre portocala - ai incercat sa cureti portocala ca pe mar? In felul asta sigur scapi de pielita nedorita :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Fiecare dintre cele 4 portocale a fost curatata cu o alta tehnica :) , inclusiv cea sugerata in revista, iar rezultatul a fost aproximativ. Sa dam, deci, vina pe portocale! :)

    RăspundețiȘtergere