Am primit in dar Carte regala de bucate, scrisa de Principesa Margareta a Romaniei si am dorit sa le intorc bucuria chiar celor ce mi-au oferit-o preparandu-le aceasta tarta. As spune, dupa cat de repede au lucit in goliciunea lor farfuriile, ca bucatele regale au avut succes :).
Sunt retete deosebite, frumos ilustrate si explicate, alternand cu scurte istorisiri despre fiecare membru al familiei regale in parte. O carte pentru gurmanzi, pentru nostalgici, pentru cei care mai cred in printi si printese.
Ingrediente pentru 8 portii (mi-am permis totusi niste mici-mititele modificari):
- 250 gr de biscuiti Petit Beurre sau biscuiti simpli
- 125 gr unt
- 4 oua
- 390 ml lapte condensat (se gaseste la conserva, in Carrefour)
- 150 ml suc de lamaie
- 200 gr zahar alb fin
Pentru blat, untul il topesti la bain-marie si il amesteci cu biscutii sfaramati. Procedezi ca la cheesecake-ul cu mure si pui compozitia intr-o forma cu pereti detasabili (diametrul 22-23 cm), tapetata cu hartie de copt. Cu ajutorul unui pahar sau a unei linguri mai mari se presezi foarte bine biscuitii pe fundul formei, pana se aplatizeaza si devine un blat uniform. Il pui la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 5-10 min, apoi il scoti si pregatesti umplutura.
Pentru crema separi galbenusurile de albusuri. Galbenusurile le amesteci cu laptele condensat si zeama de lamaie. Amesteci pana la omogenizare si torni peste blat.
Apoi prepari bezeau batand bine albusurile si adaugand incet, putin cate putin din zahar pana acesta se dizolva complet. Nici telul si nici vasul nu trebuie sa aiba urme de apa sau grasime pentru ca albusurile sa se bata bine. Pui albusurile astfel batute cu zahar intr-un pos de ornat si decorezi tarta. Bagi la cuptorul preincalzit la 180 de grade, pentru 35 de min.
O scoti cu grija din forma, trecand mai intai pe margini cu un cutit. Altfel vei pati ca mine - m-am grabit putin si mi-a crapat bezeaua cand am desfacut peretii detasabili ai tavii. Deh... "graba strica treaba". Pofta buna!
(Precizez, ca sa inlatur orice dubiu, ca frezia are rol pur decorativ si nu este comestibila) :)
Foarte buna tarta cu lamaie ...si arata superrr!
RăspundețiȘtergereAm vazut reteta regala asfoind cartea in librarie. Mi s-a parut interesanta asa ca am incercat-o si vreau sa spun ca nu are cum sa iasa. Daca respecti ingredientele din carte sau daca respecti modificarile aduse de tine tot acolo iesi. Crema ceea galbena iese prea lichida iar bezeaua se arde. Cine a mai auzit de bezea care sa stea 35 de minute la cuptor?
RăspundețiȘtergereAm tinut la cuptor cam 30 de minute insa dupa aspectul bezelei si alea 30 de minute fura cam mult. Crema a fost de consistenta smantanii, parca mancam prajitura cu sos. Iar zeama de lamaie , chiar daca ai redus-o ca si cantitate, tot e prea multa.
Nu cred ca Principesa a testat cum trebuie reteta.
Daca e sa o mai incerc o fac altfel si pun albusul dupa ce o stat in cuptor 20 de minute.
Mihai, multumesc pentru mesajul tau, o sa ma gandesc ce ar fi putut merge prost in cazul tau, dar crede-ma ca eu am facut reteta exact asa cum am reprodus-o aici si mi-a iesit fix cum vezi in fotografii. Am mancat-o cu niste prieteni, deci am si martori :). Cuptorul tau este electirc sau pe gaz? Poate nu a fost buna temperatura, poate in functie de configuratia cuptorului tau ai pus-o pe un rand prea sus... Astea sunt posibile motive care imi vin la prima strigare.
RăspundețiȘtergereBuna, subscriu si eu la mesajul lui Mihai, si eu am facut aceasta retea si nu mi-a iesit!! Am respectat intocmai reteta.Cantitatea de zeama de lamaie este mare(este foarte acra la 200 ml )iar problema la mine a fost tarta in sine (doar unt topit si biscuiti,coapta 10 min...nu a reprezentat blatul de tarta) .Apoi, crema de lamaie a iesit foarte apoasa, iar dupa ce am tinut-o 35 minute la cuptor impreuna cu bezeaua, la final a rezultat o "amestecatura" acra si nelegata (cea mai buna a fost bezeaua de deasupra, doar atat. Sugestii, va rog. As dori sa-mi iasa aceasta prajitura care pare foarte buna. multumesc
ȘtergereMi-am permis sa sterg specificatia randului din cuptor, ma gandesc ca asta poate induce in eroare, daca nu sunt toate cuptoarele identice... Mihai, sa-mi spui daca o mai incerci cum ai spus tu, cum ti-a iesit! Numai bine!
RăspundețiȘtergereCuptor pe gaz am. Nu stiu, am sa il pun pe o temperatura mai mica data viitoare si am sa fac si chestia ceea cu albusul si te anunt cum merge.
RăspundețiȘtergereDe mancat tot am mancat-o, iti dai seama. Ne-am obisnuit si cu gustul prea acru de la a doua portie :P
:)) La acreala am zis si eu ca tine , ca principesa n-a gustat din prajitura :) . Adica, daca e acrisoara cu 150 ml, iti dai seama cu 200 cum trebuie sa fie.
RăspundețiȘtergerePoate ti-ar fi util si un termometru pentru cuptor. Cuptorul de-l folosesc eu este electric asa ca, mai mult ca sigur din cauza asta timpii si felul de coacere nu s-au potrivit (desi sunt cei indicati si in carte).
Mult succes data viitoare! Altminteri chiar e o prajitura pe care n-o poti lasa neterminata in farfurie :) !