duminică, 17 aprilie 2011

Rulouri cu rozmarin


Astazi iti vorbesc despre rulouri umplute cu branza si placut aromate cu rozmarin. Ca o scurta introducere informativa, despre rozmarin iti pot spune ca este un condiment specific regiunii mediteraneene, unde ii priesc numai bine "baile" de soare, aroma sa fiind cu atat mai buna cu cat primeste mai mult soare.

In Antichitate, rozmarinul (din latina ros adica "roua" si marinus adica "mare") era un simbol al fidelitatii, era ars pentru ca fumul sau sa alunge fantomele si sa purifice aerul de tot felul de virusi si molime. Se considera ca este un simbol al fertilitatii, fiind purtat in coronita la cununii, pus in leaganul copiilor, oamenii crezand ca le va aduce casnicie lunga si plina de bucurii.
In bucatarie, se potriveste atat cu carnea (vanat, porc, pui) cat si cu legume ca rosiile, dovleceii, cartofii.


Ingrediente pentru rulouri:
  1. 2 dovlecei mici
  2. 2 vinete mici
  3. 500 gr branza de vaci mai grasa
  4. 100 gr rosii in suc propriu (conserva Cirio)
  5. 2 galbenusuri
  6. o lingurita (desi se poate sa fi "scapat" un pic mai mult) rozmarin pudra
  7. sare, piper
  8. putin ulei
Momentul delicat, in cazul in care nu ai cine stie ce razatoare magica, este taierea dovleceilor si a vinetelor in felii cat mai subtiri cu putinta, pe lungime (asta dupa ce le-ai spalat dar lasandu-le coaja la locul ei). Odata ce ai trecut testul taiatului la milimetru, pui feliile intr-o tigaie, la calit, pentru 2-3 min cat sa se inmoaie si sa fie manevrabile.

Intr-un ibric amesteci rosiile in sos cu rozmarinul si pui pe foc mic, amestecand din cand in cand. Branza de vaci o amesteci cu galbenusurile, adaugi apoi amestecul din ibric, sarea si piperul. Cu cate-o lingurita din compozitia rezultata ungi fiecare felie de dovlecel, la fel si pentru cele de vinete. Asezi rulourile intr-un vas de ceramica uns cu putin ulei. Pui la cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 35-45 de min sau pana cand branza capata o nuanta rumenie. Pofta buna!




Nota: Inspirata din Ioana - Secretele bucatariei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu