vineri, 29 aprilie 2011

Torta Pasqualina


Forme cu iepurasi - avem, spanacul - bifat, asa ca la treaba :-) ! Mirosul de aluat proaspat nu se compara cu nimic! :-)
O poti servi la masa de Paste fiindca e tare gustoasa calda, dar si a doua zi, rece, pe post de aperitiv.

Singura precizare pe care as face-o este aceea ca, desi am folosit 1,4 kg spanac in loc de 1,5 kg cat era in reteta initiala, tot am ramas cu vreo doua polonice de umplutura.

Pentru o forma cu peretii detasabili, cu diametrul de 26 cm am folosit:
Aluatul:
  1. 1 galbenus
  2. 1 ou
  3. 200 gr unt moale (scos din frigider si lasat o vreme la temperatura camerei)
  4. 500 gr faina
  5. 50 ml smantana
  6. 2 lingurite praf de copt
  7. 1 lingurita sare
Umplutura:
  1. 1,4 kg spanac congelat
  2. 6 oua
  3. o ceapa potrivita
  4. o legatura ceapa verde
  5. sare, piper, nucsoara
  6. ulei pentru calit
Pentru aluat se amesteca toate ingredientele (faina si praful de copt in prealabil) si se framanta usor pana devine un aluat omogen. Pui in folie alimentara si lasi la frigider macar pret de o ora.

Intr-o tigaie incapatoare pui spanacul congelat si il lasi sa se inmoaie si sa se fiarba in propria-i zeama. Cand pare facut, il scurgi intr-o sita (este foarte important sa fie scurs bine, altfel va inmuia aluatul) si  intr-o alta tigaie pui la calit in 3-4 linguri de ulei ceapa si ceapa verde. Apoi adaugi peste ele spanacul scurs, condimentezi si mai lasi sa se imprieteneasca vreo 10 min. Stingi focul, adaugi smantana si amesteci bine.

Scoti aluatul de la frigider, tapetezi blatul de lucru cu putina faina si imparti aluatul in doua. Intinzi un cerc, il rulezi pe facalet si il derulezi in tava (daca nu e antiaderenta, o ungi bine inainte). Torni umplutura si cu ajutorul unui polonic mic faci o adancitura in mijloc si cinci alte adancituri de jur imprejur. In fiecare adancitura spargi cate un ou. Din restul de aluat mai intinzi un cerc, cu care acoperi forma. Din surplusul de aluat tai iepurasi sau alte forme, pe care le lipesti pe margine, pentru a "sigila" tarta. Ai grija si nu le pune sa atarne peste marginea formei fiindca o sa desfaci mai greu marginea detasabila si risca sa ti se rupa figurinele.

Pui in cuptorul preincalzit, la 180 de grade, aprox. 50 min. Pofta buna!


*Nota: Inspirat de Laura Sava.

2 comentarii:

  1. Ti-a iesit identica cu a Laurei pasca! Arata bestial, si pe mine m-a cucerit reteta trebuie sa gasesc un moment prielnic sa o prepar si eu, ca vad ca are succes garantat :) Un weekend placut iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da-da-da! Nu are cum sa nu iti iasa si e tare buna si deloc complicat de facut. Nu-ti fura mult timp, dar merita o ocazie mai speciala pentru ca are "look" :)

    Merci, weekend placut si tie :)!

    RăspundețiȘtergere