duminică, 21 august 2011

Pizza cu spanac


Greenpeace, Green Day, Green Revolution, Green Tea. De ce nu si pizza verde? Cu buline (cherry) rosii, o incantare cromatica si olfactiva :-) !

Am folosit tava de pizza a cuptorului si urmatoarele ingrediente:
Pentru aluatul crocant:
  1. 300 gr faina
  2. 75 gr gris
  3. 225 ml apa
  4. un pliculet de drojdie (7 gr)
  5. o lingura de ulei de masline (care s-a fofilat si nu apare in poza)
  6. un strop de sare
Pentru compozitie:
  1. aprox. 300 gr (280 gr pe masurate) spanac congelat
  2. 250 gr mozzarella
  3. 200 gr sos de tomate 
  4. cimbru, busuioc, oregano
  5. cascaval ras (cat doreste fiecare; poate sa fie si mix de cascaval, branza, parmezan)
  6. cateva rosioare cherry sau cateva felii de rosii obisnuite
 

Pentru aluat se amesteca toate ingredientele solide plus uleiul intr-un vas si se toarna treptat apa, framantand pana cand aluatul se leaga si nu se mai lipeste de peretii vasului, apoi se cresteaza (foto 3). Se acopera vasul si se lasa la loc cald (dar nu sursa directa de caldura!) 30-40 de min, sa dospeasca. Aluatul crescut (foto 4) se intinde cu sucitorul pe blatul de lucru tapetat cu faina, apoi se asterne in tava tapetata cu hartie de copt, se inteapa cu furculita din loc in loc (foto 5) si se pune la cuptorul preincalzit 10 min. Eu am folosit programul dedicat pizzei, cu temperatura prestabilita la 190 de grade.

Intre timp, am pus la treaba razatoarea electrica si am ras marunt mozzarella (foto 6). In acelasi timp, pe foc fierbe scurt sosul de tomate amestecat cu cimbru, oregano si busuioc din ochi si dupa gust (se poate si cu un pic de ulei de masline). Alaturi se pune la calit spanacul, cat sa se decongeleze si sa-si lase din zeama (inabusit mai mult decat calit).  Apoi intr-o sita se lasa la scurs.


Se scoate blatul de la cuptor, se unge cu sos (foto 7),  se presara spanacul biiiiiine scurs si mozzarella (foto 8), apoi si o mana de mix de cascaval cu branzeturi daca doriti (foto 9) si se aseaza uniform rosiile cherry taiate pe jumate (foto 10). Se pune totul la cuptor mai departe, pentru aprox. 30 min.


Chiar daca la inceput va parea ca este prea lichid sosul pus peste aluat, el se va lega dupa primul sfert de ora, cu conditia sa fie foarte bine scurse spanacul si mozzarella. Pizza se mananca proaspat scoasa din cuptor. Pofta buna!





4 comentarii:

  1. Cat de bine arata!! Am o luna de cand n-am mai facut pizza .. mi-ai zdruncinat toate poftele!! pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. Antonia, merci frumos! Pe mine de obicei in weekend ma apuca pofta de "junk food" si atunci fac o pizza si ma linistesc :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Desi imi place spanacul la asta nu m-am gandit!Papa si pentru mine o feliuta din aia delicioasa!

    RăspundețiȘtergere
  4. Teo, se preteaza fain spanacul in combinatia asta; am mancat si m-am si lins pe degete :D .

    RăspundețiȘtergere