marți, 27 septembrie 2016

Cum a fost la primul atelier "Mami gateste? Mami gateste!"


La primul atelier de gatit organizat de mine, in calitate de “Dulceata de trandafiri”, pot spune cu mana pe inima ca m-am simtit deosebit de norocoasa si onorata – locatia minunata, vremea nesperat de frumoasa, un public vesel, activ si implicat, parteneri generosi. Am petrecut timp frumos si, dupa toate mesajele primite, ma bucur sa aflu ca lucrurile s-au vazut exact la fel si de cealalta parte a bancului de lucru :-)  !


Prima editie a atelierului “Mami gateste?Mami gateste!” a fost gandita la propunerea mai multor mamici si mi-am dorit, pe langa socializarea de care toate avem nevoie :-),  sa aduc mai aproape retetele blogului pe care zilnic le alcatuiesc pentru fetita noastra.

Daca, pe masura ce copilasii cresc, mesele principale nu ridica neaparat probleme, atunci cand mamicile doresc sa ofere ca si gustari si altceva in afara de fructe (care desigur, sunt cele mai recomandate gustari), se lovesc de lipsa timpului. Secretul consta in alcatuirea unor aluaturi de baza, din cateva ingrediente simple si apoi diversificarea prin adaugarea unui alt ingredient sau a unui condiment, ori mix de condimente.

Trei mamici mai curajoase au lucrat cot la cot cu mine, pentru a realiza patru dintre retetele de pe blog:
- Saratele cu seminte (cu cascaval)



Nu in ultimul rand, o a patra mamica s-a distrat stantand Crackersii cu seminte cu deja celebrul ciocan de carne, totul sub privirile amuzate ale celorlalti parinti si copii. Deoarece timpul a fost limitat, cantitatile le-am adaptat, astfel incat fiecare dintre retete, cu exceptia crackersilor, sa porneasca de la reteta de baza, numita din popor “100/100/100” si fiecare dintre ajutoarele mele au avut ocazia sa framante aluatul, sa il intinda, sa il decupeze, sa se familiarizeze cu pusul fainii “din ochi” – adica am invatat despre gatitul relaxat, fara sa ne cramponam de gramaje neaparat.



Un alt subiect pe care l-am discutat a fost cel al optimizarii timpului in bucatarie; idei despre cum tinem copilasii ocupati dar si distrati, in vreme ce noi gatim si am conchis la cateva aspecte importante:
1. Pregatirea in avans
       aluaturile se pot face dinainte si congela, aluatul de tarta se poate intinde in tava dimineata, compozitia se face si se tine la frigider cat doarme copilul, apoi cand se trezeste se alcatuieste tarta si se pune la cuptor.
      pentru mancaruri - legumele se pot toca si tine in apa rece sau chiar toca in cantitati mai mari si tine la congelator pana ce aveti nevoie de ele
2. Asteptarile realiste – sunt zile cand copilul cere mai multa atentie si atunci nevoile sale primeaza
-       pregatirea mancarii dureaza mai mult atunci cand este un copil alaturi si este mai fragmentata
3. Ajutorul din partea celorlalti – recunosc ca, de cand cu fetita noastra, eu ma axez mai mult pe preparatele pentru ea, iar sotul se ocupa cu precadere de cumparaturi si de mancaruri pentru noi. Sigur, ea mananca cot la cot cu noi, insa sunt inca mancaruri si texturi pe care nu le apreciaza si atunci este inca nevoie sa gatim uneori separat. Asa ca, nu ezitati sa cereti ajutorul apropiatilor atunci cand vine vorba de cumparaturi, spalat de vase, gatit in cantitati mai mari!

4. Un copil ocupat = o mamica cu mai mult timp
Adevarul este ca, odata cu varsta copilului, lucrurile se simplifica dar si complica in egala masura. La inceput, pe la 6-10 luni, pana ce incepe sa umble bine si energic, copilul poate sta in scaunul de masa, langa sertarul cu spatule de silicon – foarte bune in perioada eruptiei dentare J. Un alt loc de interes poate sa fie sertarul cu condimente, cu conditia sa nu fie depozitate decat in recipiente de plastic, inchise bine si copilul sa nu fi deprins inca abilitatea de a desface borcanele.
Cand mai cresc, interesul se poate muta pe sertarele cu oale si cratite, caserole, saci de gunoi, pungi si servete de bucatarie, joaca cu magneti pe frigider. Apoi cresc mai mult, incep sa devina bucurosi si voluntari sa realizeze actiuni simple – inchisul si deschisul frigiderului – venind in ajutorul mamei. Incep sa isi aduca jucarii si carti, stand pe jos in bucatarie, mama poate gati dar sta in egala masura la povesti cu copilul, ajutand la dezvoltarea vocabularului. La aproape 2 ani, isi pot trage singuri scaunul la blatul de lucru si se joaca in chiuveta, isi pot spala figurinele de plastic, trage de lucrurile care ii sunt la-ndemana, curata un fruct, decoji un ou, decupa forme din aluat. Pentru mamicile ale caror copilasi se lasa purtati in sisteme de purtare (ergonomice!) o solutie este gatitul in timp ce copilul doarme linistit J.




Intre timp, mirosul biscuitilor proaspat scosi din cuptor a invaluit intreaga gradina si ne-am strans in jurul lor sa ii degustam. A urmat apoi momentul tombolei, fotografiile, multumirile, felicitarile, pupicii si promisiunea urmatorului atelier ! J

                             

Multumesc inca o data tuturor partenerilor, cu ajutorul carora am realizat ceea ce mi-am propus cu acest atelier:
-       Suzana Ribs&Wings pentru locatia minunata si personalul atat de saritor si organizat.


-       Costa d’Oro pentru produsele puse la dispozitie in cadrul atelierului precum si cadourile oferite participantilor.


-       Sencor pentru aparatele electrocasnice oferite la tombola cu scopul de usura munca mamicilor in bucatarie.


-       PredaPhotography pentru ca a imortalizat atat de bine in fotografii cele mai frumoase momente.




Grupul de autodiversificare - BLW Romania - pentru promovarea evenimentului in randul mamicilor.


Va multumesc tuturor celor ce ati participat si va astept cu mult drag si data viitoare!
Galeria foto completa o puteti vedea pe pagina de Facebook a blogului.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu