marți, 20 decembrie 2016

Grisine cu praz si cascaval


Stiti momentul acela - devenit ulterior absolut regretabil - in care te apuci de bucatarit la ceas tarziu in noapte? De ce regretabil? 
Fiindca apuci sa cantaresti in graba doar cantitati mici de ingrediente - fuga-fuga - sa nu dureze mult intinsul aluatului, nici sa nu trebuiasca sa bagi mai multe transe de tavi si sa te eternizezi langa cuptor ....si intinzi..meschin, doar 6 (!) grisine. Delicioase, gustoase, perfecte, nici moi si nici crocante sa iti rupi dintii, exact textura potrivita de grisina, gustul divin - am mai zis, nu?! Si totusi....realizezi ca ai facut doar....6 :-)). Noroc macar ca au fost lunguiete! 

Am folosit (*desi incurajez cel putin triplarea ingredientelor):
- 20g de praz tocat, congelat
- 60g de faina alba
- 30g de unt gras, rece
- 30g de cascaval ras
- 3 lingurite de seminte de susan

Prazul l-am avut congelat, dar puteti folosi si din cel crud.
Al meu a fost congelat rondele individuale, asa ca a fost usor de zdrobit in bucatele mici.
Am pus toate ingredientele intr-un bol si am inceput sa framant la inceput cu o furculita pentru a zdrobi tot untul, apoi cu mana, pana ce "firimiturile" de aluat din bol au inceput sa se lege, pe masura ce untul a inceput sa se topeasca sub caldura mainilor. Am amestecat vreo 5 minute, pana ce aluatul s-a luat complet de pe maini si marginea bolului.

Am rupt bucatele de aluat si le-am rulat usor (pe alocuri poate sa fie sfaramicios aluatul din cauza susanului, dar cu miscari grijulii, se comporta ca o plastilina - repet: untul ajunge sa se topeasca in contact cu mainile calde, deci modelati fara grija grisinele).

Am asezat toate grisinele in tava tapetata cu hartie de copt si am dat la cuptorul preincalzit la 190 de grade, 20-25 de minute. Grisinele le-am facut de grosimea unui deget, ele se vor deforma foarte-foarte putin la cuptor, datorita cascavalului. Sunt delicioase si nu isi schimba textura nici a doua zi. Pofta buna! :-)

** daca aveti putin mai mult timp la dispozitie, bagati tava cu grisine 30 de minute la frigider, inainte de a le baga la cuptor ;-)


4 comentarii:

  1. Prazul crud il taiem rondele sau cum trebuie tocat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact. Eu l-am avut congelat de-a gata, rondele fine. Se poate folosi si proaspat, crud.

      Ștergere
  2. Norocul meu este ca am facut de la inceput cantitati duble fata de reteta, ca altfel nu stiu ce ma faceam. Atat sunt de bune aceste grisine!!! Eu am folosit branza pt ca nu aveam cascaval, dar tot sunt minunate! Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare bucurie :-)! Multumesc si eu pentru ca ai luat in considerare recomandarea de a face o cantitate mai mare; chiar nu glumeam :-))

      Ștergere