Cred ca este cel mai delicat chec pe care l-am pregatit ori mancat pana acum, cu o aroma foarte subtila de lamaie si un aspect sugubat dat de bobitele de mac, o sa te incante tocmai pentru ca nu este ceea ce te astepti de la un chec. Atata doar, pregateste-te sa te "lipicesti" :).
Ingredientele folosite sunt pentru o forma de cozonac.Cum spuneam si cu alta ocazie, forma de chec pe care o am inclin sa cred ca este de fapt de cozonac fiindca in comparatie cu ce am vazut in magazine ca forma de chec, a mea e mai generoasa. Asa ca, daca folosesti forme de chec obisnuite, cred ca iti vor iesi doua checuri cu aceste cantitati:
- 225 unt topit la bain-marie
- 225 gr zahar
- 225 gr faina
- 4 oua
- 1 plic praf de copt
- esenta de lamaie
- o lingura de mac
- 100 ml apa
- 200 gr zahar
- sucul de la doua lamai
Cand mai are 5-10 min de stat la cuptor, te apuci de sirop, amestecand intr-un ibric toate ingredientele si lasandu-le la fiert cele 5-10 min.
Imediat cum ai scos checul, il intepi cu o scobitoate in cat mai multe locuri si apoi torni siropul fierbinte. Chit ca ti se va parea mult lichid, il va absorbi pe tot. Lasi in forma sa se raceasca si sa se patunda, apoi il poti scoate si aseza pe un platou. Pofta buna!
P.S.: Culoarea atat de galbena din fotografii se datoreaza oualelor de tara.Inspirata din "Carte regala de bucate" .
Imi place checuletul asta, arata asa pufos, cred ca mi-ar place sa il fac in forme de muffins. Va fi mai dificil cu impartitul siropului :) Multumesc pentru reteta. Poti sa imi spui te rog unde se gaseste "cartea regala de bucate" (presupun ca este aceeasi care ai mai mentionat-o, scrisa de o printesa, care am uitat cum o cheama :))
RăspundețiȘtergere:) Principesa Margareta a Romaniei. O gasesti cam in orice librarie de pe la noi, am vazut-o si in raionul de carti al hipermarketurilor (Cora, de exemplu), iar acum ceva vreme s-a distribuit chiar si cu un ziar pare-mi-se, deci probabil se gaseste (dar asta nu stiu sigur) si la chioscurile de ziare mai dotate (gen cele Immedio).
RăspundețiȘtergereTrebuie sa iasa fain si sub forma de muffin, ma bucur ca iti place reteta si sper sa-mi spui cum ti-a iesit :) !
foarte bun checul. in doua zile s-a mancat singur:). Multumesc pentru reteta.
RăspundețiȘtergereCu multa placere! Eu si sa vreau, mai mult de o zi jumate nu reusesc sa "tin" de prajituri :), deci considera ca al tau a rezistat eroic! :)
RăspundețiȘtergereMinunat! imi place macul, il pun des in paine, dar trebuie sa-l incerc si la chec.
RăspundețiȘtergereSe preteaza si in pandispanurile pentru unele torturi ;)
RăspundețiȘtergereBUna :) pandesc de ceva timp reteta asta! pot face fara zahar deloc? oare iese? sau as pune putin...dar nu stiu cat inseamna putin. Piticu are 1 an si inca nu vreau sa-i dau zahar...sau extrem de putin.
RăspundețiȘtergereBuna, te-as sfatui sa incerci unul din pandispanurile baby-friendly de pe blog. Nu as scoate pur si simplu zaharul dintr-un astfel de chec fiindca nu stiu apoi gustul si textura cum se vor schimba, cata vreme nu am incercat si in aceasta versiune reteta. Briosele “negresa”, pandispanul cu afine si nectarine, checul cu capsuni - sunt doar cateva dintre retetele baby-friendly de checuri gustoase pe care le poti gasi pe pagina de Retete, categoria Desert. Sper sa ii placa piticului :-)!
Ștergere