luni, 30 mai 2011

Tiramisu glazurat


Tiramisu este prin excelenta desertul italienesc. Fin, cremos, cu piscoturile, crema si cafeaua ca ingrediente distinctive, nu-mi vine la repezeala niciun alt "dulce" pe care sa il asociez atat de limpede cu bucataria italieneasca. Desi cu o origine care se disputa intre Venetia, Toscana, Lombardia si Piemonte,  povestea te duce departe, in vremea ducilor secolului al XVI-lea. Apoi, daca pleci urechea, s-ar putea sa afli ca a fost "inventat" pentru curtezanele venetiene, cunoscut fiind, zice-se, pentru proprietatile sale afrodisiace.

Nota: Aceasta nu este  reteta tipica de tiramisu, insa este cel putin la fel de gustoasa! In plus, este cea de a doua reteta inscrisa la concursul Bloggospodina :) .
Desi m-am abatut de la reteta initiala, "vinovata" pentru acest tiramisu este Mihaela (multumesc, ti-am spus ca-i musai sa o prepar si eu la ce pofta mi-ai facut :) ! )

Ingrediente pentru o tava de 38 cm x 25 cm:
Blatul:
  1. 200 gr faina
  2. 200 gr zahar
  3. 100 gr unt
  4. 8 oua
  5. un plic praf de copt
Crema:
  1. 200 gr ciocolata alba
  2. 50 ml lichior de cafea
  3. 280 ml smantana dulce pentru frisca
  4. 330 gr mascarpone
  5. 7 gr gelatina
Stratul de piscoturi:
  1. 18 piscoturi (aprox 220 gr)
  2. 350 ml cafea tare, neindulcita
Glazura:
  1. 200 gr ciocolata amaruie (Schogetten)
  2. 100 ml smantana dulce pentru frisca
  3. jumatate de cana de zahar pudra
Sa o luam sistematic pentru ca, desi par multe ingrediente, nu este complicat de alcatuit aceasta prajitura si nu trebuie sa te descurajezi!

Pentru blat lucrurile stau foarte simplu: scoti untul din timp si il lasi sa se inmoaie bine la temperatura camerei, apoi il freci cu zaharul. Adaugi rand pe rand galbenusurile si mixezi bine. Adaugi faina amestecata in prealabil cu praful de copt iar la urma adaugi albusurile batute spuma tare ca pentru bezea. Amesteci totul si imparti compozitia in doua. Coci doua blaturi in tava tapetata cu hartie de copt, in cuptorul preincalzit la 180 de grade, pentru 20-25 min. Lasi blaturile sa se racoreasca.

Intre timp te poti ocupa de crema. Pui gelatina in 1-2 linguri de apa pentru aprox. 10 min. apoi o prepari precum scrie in instructiuni, adica o pui la bain-marie sau la foc foarte mic cateva minute pana se topesc granulele de gelatina. Ai grija sa nu o fierbi! Trebuie doar tinuta foarte putin pe foc si amestecata.

Intr-un ibric pui la fiert ciocolata cu 80 ml frisca lichida si 50 ml lichior de cafea. Cand toata ciocolata s-a topit si aproape fierbe compozitia, iei de pe foc, lasi putin sa se racoreasca si adaugi gelatina. Amesteci si lasi la frigider aprox. o ora. Dupa acest timp, intr-un bol amesteci aceasta crema deja usor intarita cu crema de mascarpone. Separat, restul de frisca lichida (200 ml) o bati si apoi o incorporezi cu o lingura, cu miscari de sus in jos, pentru a obtine o crema spumoasa.

Imparti crema in doua si ungi primul blat cu jumatate (eu am cantarit 430 gr) si o intinzi cat mai uniform. Prepari cafeaua tare, o torni intr-o farfurie de ciorba si treci 2-3 secunde fiecare piscot prin cafea apoi aranjezi piscoturile pe patul de crema. Acoperi cu restul de crema si cel de al doilea blat.

Si in cele din urma te ocupi de glazura, punand la topit la foc potrivit toate ingredientele si amestecand. Lasi sa se raceasca putin cat sa nu fie complet lichida si cu ajutorul unei spatule intinzi uniform peste prajitura.
Bagi la frigider pentru cel putin o ora si servesti tiramisu rece.

In functie de preferinte, blatul se poate insiropa insa personal nu sunt fan blaturi insiropate si daca inmoi suficient de bine piscoturile in cafea, textura prajiturii este foarte placuta. Pofta buna!






5 comentarii:

  1. Oooo...pai la cat e de frumoasa...eu ma duc sa ma ascund. :)))

    Ma bucur mult ca te-am inspirat si iti doresc multa bafta la concurs.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc frumos, asemenea si tie :)! Bafta multa!

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata grozav si cred ca e si foarte buna prajituruca! Bafta multa in concurs!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu mare drag te invit sa raspunzi provocarii Dulce Romanie, pe care luna aceasta o gazduiesc pe blog-ul meu.. Ingredientele provocarii sunt menta si ciresele... 2 ingrediente pline de inspiratie, zic eu :). Multumesc anticipat.. O zi frumoasa

    RăspundețiȘtergere
  5. Violette - multumesc frumos :) !
    Antonia - Cu multa placere, as usual :)

    RăspundețiȘtergere