luni, 11 decembrie 2017

Cornulete pufoase cu gem si curmale (posibil fara lactate si oua)


Aveam pofta de croissante pufoase, dar prea putin timp la dispozitie pentru a intinde de "n" ori aluatul clasic, cu mult unt. Asa ca am alcatuit un aluat dospit, care sa-mi permita sa fac pauze (atat de necesare cand alergi de la un copil la altul); nu voi exagera incat sa spun ca este chiar cea mai baby-friendly reteta, dar daca "baby"-ul are cativa anisori, este un dulce "corect", fara zahar propriu-zis.


Pentru o tava de cornulete am folosit:
- 300g de faina alba
- 5 curmale deshidratate
- 100ml de apa
- jumatate cub de drojdie proaspata
- 40ml ulei de floarea soarelui
- optional, pentru un plus de aroma: 1 lingura de nuci macinate si 1 varf de cutit de scortisoara

Pentru uns: 1 galbenus amestecat cu 1 lingurita sirop de artar si 1 lingura de lapte. In varianta fara lactate si fara oua, se amesteca 1 lingurita sirop de artar cu 2-3 linguri de apa calduta. 
*Pentru copiii mai mici, va puteti lipsi de siropul de artar si puteti merge pe varianta de a unge cu amestec de galbenus si lapte.

Am umplut cu gem de prune fara zahar pentru cei mici si gem de capsuni pentru cei mari.

Peste curmale am turnat apa clocotita si le-am lasat 15 minute sa se inmoaie, apoi le-am tocat marunt. Am retinut 100ml apa calduta din apa in care au stat curmalele si in ea am dizolvat drojdia. Am pus intr-un bol uleiul, faina, curmalele tocate, nucile macinate, scortisoara si drojdia dizolvata in apa. Am framantat, am acoperit bolul cu folie alimentara si un stergar si am lasat 45 minute la dospit (poate sta mai mult, daca aveti timpul necesar).

Pe blatul de lucru tapetata cu faina am intins in forma de dreptunghi un strat fin de aluat, apoi am taiat triunghiuri ca-n poza de mai jos; la baza fiecarui triunghi am pus cate jumatate de lingurita de gem, apoi am rulat si am asezat fiecare cornulet in tava cu hartie de copt. Am acoperit tava cu stergar si am mai lasat la dospit 30 de minute, apoi am uns cu amestecul de galbenus, lapte si sirop de artar.


Cuptorul l-am preincalzit la 200 de grade, apoi am scazut la 180 de grade atunci cand am bagat tava. Le-am lasat 25 de minute, dar in functie de performantele cuptorului, recomand sa le verificati dupa 20 de minute si sa decideti atunci cat si daca le mai coaceti. 



Imediat ce le-am scos din cuptor, le-am pus intr-un cosulet si le-am acoperit cu un stergar. Se inmoaie  si redevin pufoase din nou, perfect, daca sunt putin incalzite inainte de a le servi. Atentie insa la gemul din interior, care se va incalzi mai tare decat exteriorul cornuletelor, mai ales in cazul in care folositi pentru reincalzire cuptorul cu microunde! Verificati sa nu friga, inainte de a le oferi copiilor. Pofta buna :-) !








2 comentarii:

  1. Buna dimineata! Oare merg umplute cu mere rase plus nuci ca sa fie mai baby-friendly ? Multumesc

    RăspundețiȘtergere