marți, 1 februarie 2011

Bagheta cu susan


Cui nu-i rascoleste amintiri mirosul de paine calda?...De ceva vreme tot zic si nu apuc sa ma tin de cuvant, ca voi face numai paine-n casa. Masina de facut paine isi merita fiecare leu, sta cumintica si toarce, pufaie si ofteaza si gata painea! 5 minute pusul ingredientelor, 2 ore si jumatate isi face fata treaba iar in rastimpul asta tu stai si innebunesti de miros, batand carare pe langa masina!

Reteta cea de baza pentru bagheta obisnuita este asta (cantitati pentru 4 baghete a cate 100 gr):

  1. 175 ml de apa
  2. o lingurita de zahar
  3. 3 sferturi de lingurita de sare
  4. 250 gr faina simpla
  5. 3 sferturi de lingurita de drojdie uscata
  6. optional susan
In loc de susan poti adauga condimente, masline, seminte, chiar si branza.

Este foarte importanta ordinea in care pui ingredientele! Apa trebuie sa fie la temperatura camerei.
Se pun in cuva de copt ingredientele in urmatoarea ordine: apa, zaharul, sarea. Apoi se adauga faina si apoi drojdia uscata, punand-o peste faina si fara sa intre in contact direct cu apa. In functie de masina de paine pe care o folosesti, selecteaza din meniu programul pentru baghete (2h20) si apasa butonul on/off.

La primul bip al masinii poti adauga susanul sau ingredientele dorite. Ele nu se pun de la bun inceput pentru a nu se sfarama complet.

La al doilea bip (la mine a bip-uit cand mai erau 45 de min), deschizi usa masinii (verifica setarile masinii tale, s-ar putea sa se puna singura pe pauza atunci cand deschizi usa) si scoti aluatul. Il pui pe o suprafata de lucru tapetata cu faina si il imparti in 4 parti egale. Fiecare bucata o modelezi in forma de sul si o pui in tava speciala de baghete. Se fac 2-3 taieturi pe lungime cu un cutit foarte bine ascutit, dintr-o miscare ferma. Se unge fiecare bagheta cu putina apa pentru a se rumeni frumos si se presara cateva seminte de susan pentru decor. Se pun la masina pentru restul de minute ramase.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu