marți, 1 februarie 2011

Clatite cu pui si ciuperci


Un fel de mancare foarte apreciat in mica-mi familie si adesea comandat pe la restaurant. Era deci musai sa incerc sa il prepar. Dupa gustul meu, mai e de lucru la design si stilistica impachetarii, iar cu proxima ocazie voi  scalda umplutura in mai mult sos.

Umplutura:
  1. un piept de pui ( cam 600 de gr, am avut o caserola de piept gata taiat si doua pulpite superioare, fara os si deci le-am combinat)
  2. 300 gr ciuperci (proaspete sau de la borcan)
  3. o cutie Cirio de rosii taiate bucatele cu busuioc
  4. 2-3 linguri bulion
  5. 2 linguri ulei
  6. o ceapa mare
  7. sare, piper, oregano
Sosul:
  1. 100 gr ciuperci
  2. o lingura de unt (aprox 20 gr)
  3. 100 ml lapte
  4. 1-2 linguri faina
  5. 3-4 linguri smantana
  6. sare, oregano, marar
Clatite:
  1. 2 oua
  2. faina
  3. lapte
  4. patrunjel si/sau ceapa verde
  5. sare
Cu cantitatile de mai sus, mi-au iesit 8 clatite-gigant, eu cu una singura m-am declarat satula dar nu bag mana in foc ca sunt cel mai bun etalon. De aceea, nu am dat cantitatea exacta de faina si nici cea de lapte pentru clatite, fiindca vei vrea poate sa faci mai multe si mai mici sau mai putine si mai mari. In principiu raportul este X gr de faina la X+50 ml de lapte. Ce bine se impaca matematica cu gatitul, la urmatoarea reteta, facem functii derivate :) .

Sa trecem la umplutura: ciupercile se spala, se curata si se taie marunt sau, mai simplu, cumperi de-a gata o conserva cu ciuperci feliate si economisesti  timp de preparare.Ceapa se taie marunt si se pune la calit in 2 linguri de ulei. Cand sticleste, se pune pieptul de pui taiat cubulete si se lasa la rumenit . Se adauga apoi bulionul, cutia de rosii bucatele cu busuioc, ciupercile. Pui sare, piper, oregano dupa gust si lasi cu capac,  la foc potrivit, pana se patrunde bine puiul. La nevoie, daca ti se pare ca se lipeste sau e prea putin sos, "lungesti" compozitia cu o cana de apa.

Intre timp te apuci de clatite. Bati ouale cu laptele, adaugi faina, patrunjelul si ceapa verde tocate. Iese o compozitie o idee mai groasa decat cea pentru clatitele desert. Se pune pe rand cate-un polonic pentru fiecare clatita intr-o tigaie bine incinsa. Se lasa cate 30 de sec pe fiecare parte.

Pentru sos, pui pe foc laptele, untul, smantana si lasi sa fiarba. Apoi pui "in ploaie" din faina, treptat, mai mult sau mai putin, in functie de cat de gros vrei sa iasa sosul (al meu a fost destul de lichid) si amesteci bine. Pui ciupercile, sarea, mararul si oregano si mai lasi sa fiarba cateva minute.

Se impacheteaza clatitele cu umplutura si se stropesc din belsug cu sos. Se servesc calde. Sa ai pofta!

Nota: cu micile modificari intervenite pe parcurs, sursa de inspiratie mi-a fost Ioana.

Un comentariu: