marți, 29 martie 2011

Mancare de vinete cu mozzarella


Busuiocul e printre condimentele fruntase in topul preferintelor mele si nu cred ca se poate da gres cu combinatia de ingrediente busuioc-mozzarella-rosii :). Prin liceu am descoperit cu adevarat aroma busuiocului in contextul bruschetelor si la momentul respectiv am dezvoltat chiar o mica obsesie, vreo saptamana sau doua mancand numai bruschete. Cu rosii, cu cascaval, cu cascaval si cu rosii, le-am sucit pana la saturatie.

Cei de la editura Alfa au scos o carte tare draguta, intitulata Dictionarul Dumont de Condimente, astfel ca m-am documentat putin si am descoperit tot felul de amanunte interesante despre busuioc. De pilda, am aflat ca exista peste 60 de specii diferite de busuioc, cu diferite arome care se datoreaza uleiurilor esentiale pe care le contine. Exista busuioc thailandez, busuioc mexican, busuioc de lamaie, etc.

Se foloseste in salate, mancaruri de legume, sosuri si este nelipsit din bucataria italieneasca. Vei vedea ca si aceasta mancare cu vinete te va duce cu gandul la un mic bistro italienesc :).


La origini, cuvantul basil inseamna "regal" iar busuiocul, avand o serie de utilitati medicinale (rol sedativ, calmeaza balonarile si durerile de stomac), era considerat in India o planta sfanta, folosita in cadrul ceremoniilor religioase. Se spune ca in acest context, Carol cel Mare a adus busuiocul in Europa, ca planta medicinala ce avea sa fie cultivata in gradinile de legume ale manastirilor.

Dar sa nu mai zabovim si sa-ti spun si despre reteta :).

Ingrediente:
  1. 2 vinete mari
  2. 160 gr cascaval
  3. 160 gr mozzarella
  4. 2 linguri de parmezan ras
  5. ulei pentru calit vinetele
Sos:
  1. 2 cutii (aprox 900 gr) rosii cubulete Cirio
  2. o capatana de usturoi
  3. 3 linguri rase de busuioc uscat
  4. sare, piper
Se pune continutul a doua cutii de rosii Cirio intr-o oala mica, impreuna cu busuiocul, usturoiul tocat marunt, sare si piper dupa gust si se lasa la foc mic sa fiarba, amestecand din cand in cand.

Speli vinetele, le tai cotoarele si le tai felii, pe lungime, de max. 1 cm grosime.Pui 2-3 lingurite de ulei la incins intr-o tigaie si calesti cate felii de vinete iti incap. Apoi pui iarasi 2-3 lingurite de ulei si prajesti urmatoarele felii si tot asa. Cate-un minut-doua, nu mult, doar sa se inmoaie feliile. Le scoti pe un servetel sa absoarba uleiul iar la final, dupa ce le-ai calit pe toate, le mai tamponezi si deasupra cu un servet de hartie.

Cascavalul si mozzarella le tai felii putin mai grosute decat pentru un sandwich. Intr-o tava de sufleu (ceramica sau yena) pui alternativ, o felie de vanata, una de cascaval, una de vanata, una de mozzarella. La final torni pe deasupra tot sosul si cu o lingura il asezi prin toate "cotloanele" vasului. Presari parmezanul ras si bagi la cuptorul preincalzit la 175 de grade, 40-45 de min. Pofta buna!

3 comentarii:

  1. M-ai ,,atins" cu-aceasta reteta , Dulcetico ! Toate ingredientele-mi sunt pe plac , iar busuiocul cum ti-am si spus , nu-mi lipseste din dulapior ( eu voi incerca sa-l si plantez , am si ardei de fereastra ) .
    Multumesc ptr reteta ... prima data cand o voi pune-n aplicare , iti voi spune ce feefback a avut de la gurmandul meu .
    Zi frumoasa , Dulcetico !

    RăspundețiȘtergere
  2. Maria, multumesc! Nu-i meritul meu ca-i buna, ci al busuiocului pe care-l tot ridic in slavi cu ocazia asta :)

    Onesta, cu riscul de a ma repeta, iti multumesc pentru cuvintele frumoase si constanta cu care esti la curent cu ce mai postez pe aici. Pentru mine, e tare motivant! :)
    Astept si parerea sotului tau, sa nu zica lumea ca-i aranjata treaba "ca-ntre fete" :)

    Va pup si va doresc o zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere