duminică, 13 martie 2011

Prajiturele cu cacao si rom


Sistematic, pacatuiesc cu cate-un dulce. Cred ca stii si tu despre ce vorbesc, daca te regasesti rontaind te-miri-ce-uri  in timp ce te uiti la televizor, sau lucrand la calculator ori ravnind dupa o bucatica de ciocolata la 12 noaptea si fugind cu blugii trasi peste pijamale la primul non-stop dupa "patratica fericirii". Been there, done that ! Prajiturile astea le au pe toate: gust dens de ciocolata, bomboane de ciocolata, rom. Te-am convins sa le incerci? :)


Pentru 12 prajituri de dimensiunea unei mingi de ...golf:
  1. jumatate de cana de unt topit la bain-marie (din care pui de-o parte 2 linguri)
  2. 2/3 dintr-o cana de zahar (aprox 170 gr)
  3. 2 linguri de lapte
  4. 1 ou
  5. o cana de faina (250gr)
  6. o lingurita de esenta de vanilie
  7. o lingurita praf de copt
  8. 1/3 cana de cacao pudra (aprox. 80 gr)
  9. o cana de nuca tocata  (250 gr)
  10. un strop de sare
  11. 12 (sau cate prajiturele iti ies) bomboane de ciocolata cu lichior/rom
Crema:
  1. o cana de zahar pudra (250 gr)
  2. 2 linguri de unt topit
  3. 4 lingurite de lapte
  4. jumate de lingurita de esenta de vanilie
Scurta recapitulare: untul il topesti la bain-marie si pui de-o parte 2 linguri din el; oul il separi (galbenusul de albus).

Intr-un vas, bati zaharul cu untul topit, pana capata aspectul unei creme usoare. Adaugi laptele, galbenusul si esenta de vanilie. Combini faina cu praful de copt, sarea si pudra de cacao si adaugi totul treptat peste restul de amestec. Pui aluatul in folie alimentara si il lasi la frigider cam o ora.

Dupa o ora, scoti aluatul si tai cu cutitul bucati egale pe care apoi le modelezi in maini (aluatul va deveni manevrabil foarte repede datorita untului din compozitie), dandu-le forma de bile cu o usoara adancitura in mijloc. 

Albusul oului il bati spuma si il pui intr-o farfurie; in alta farfurie pui nuca tocata. Fiecare bila de aluat o treci usor prin spuma de albus si apoi o tavalesti prin nuca. Albusul are rolul de a face suprafata bilei lipicioasa.

Se pun toate prajiturile intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se dau la cuptorul preincalzit la 175 de grade, pentru 10-12 min. Intre timp, te poti ocupa de crema, amestecand toate ingredientele bine-bine.

Prajiturile le scoti pe un gratar sa se raceasca si cat sunt inca fierbinti, torni peste fiecare cate o lingurita de crema, care se va scurge in toate crapaturile. Apoi le lasi sa se raceasca cam 10-15 min si mai pui in varf cate o lingurita de crema la fiecare (de data asta nu se va mai scurge) si deasupra cate o bomboana.


Nota: Inspirata din Reader's Digest.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu