luni, 11 aprilie 2011

Tarta de pere cu fistic


                   Dupa-atata frig si ceata
                   Iar s-arata soarele.
                   De-acum nu ne mai ingheata
                   Nasul si picioarele!

                   Cu narcisi, cu crini, cu lotusi,
                   Timpul cald s-apropie.
                   Primavara asta totusi
                   Nu-i decat o copie.

                   Sub cerdac, pe laurusca,
                   Cum trecura Babele,
                   A iesit un pui de musca
                   Sa-si usuce labele.

                   Pasarile migratoare
                   Se re-ntorc din tropice.
                   Gazele depun la soare
                   Oua microscopice.

                   Toata lumea din ograda
                   Canta fara pauza.
                   Doi cocosi se iau la sfada
                   Nu stiu din ce cauza.
           Un curcan sta sus, pe-o barna,
           Nu vrea sa se bucure.
           Motul rosu ii atarna
           Moale ca un ciucure.

           Doar Grivei, batranul, n-are
           Cu ce roade oasele.
           Ca de cand cu Postul Mare,
           Toate-i merg de-a-ndoasele.

           Pentru cate-a tras, sarmanul,
           Cui sa ceara daune?…
           Drept sub nasul lui, motanul
           A venit sa miaune.

           Dar acum l-a prins potaia
           Si-a-nceput sa-l scuture…
           Peste toata harmalaia
           Trece-n zbor un fluture.

           Pe trotuar, alaturi salta
           Doua fete vesele…
           Zau ca-mi vine sa-mi las balta
           Toate interesele! 

          Primavara (G. Topirceanu)


Ieri, m-am trezit cu noaptea-n cap, plina de energie si-am facut o tarta cu pere, dulce-acrisoara,  savurata pe-ndelete cu cafeluta de dimineata. Apoi s-a pus pe o rapaiala de vara, ploaie cu bulbuci, scurta si-mbufnata si fix cand credeam ca planurile mele de duminica s-au naruit, a dat iarasi soarele. Asa ca mi-am luat jumatatea la brat, ne-am spus "tu" - vorba cantecului - si am pornit la plimbare prin parc. Am lenevit pe o bancuta citind si razand, am pus tara la cale si cu aparatul atarnat de gat am fotografiat tot ce misca, fiecare boboc, un bunic plimbandu-si nepotelul sau nepotica, orice floare, mugur, gaza microscopica, ca-n poezia lui Topirceanu. Dupa minutiosul recensamant floral, zau ca-mi venea sa-mi las balta toate interesele si sa mai stau asa, cu fundu-n iarba si ochii-n cer inca vreo jumatate de zi :).

De ajuns cu vorbaria, iata si reteta!

Aluat (pentru o forma de tarta cu diametrul de 24 cm):
  1. 100 gr unt
  2. 200 gr faina si inca 1-2 linguri pentru blatul de lucru
  3. 40 gr zahar
  4. 1 galbenus
  5. o lingurita esenta de rom dizolvata in 2 linguri de apa
Compozitie:
  1. 7 pere medii
  2. 2 mere
  3. 5-6 linguri nectar de pere
  4. un varf de cutit de scortisoara
  5. sucul de la o lamaie
  6. 3-4 linguri de fistic tocat mai mare
Pentru aluat pui intr-un vas toate ingredientele (reci) si le framanti pana cand aluatul devine lucios si omogen. Invelesti in folie de plastic si pui la frigider pentru 30 min. Intre timp cureti fructele. Merele si doua dintre pere le tai mai marunt si le pui intr-o craticioara, impreuna cu nectarul, sucul de lamaie si scortisoara. Pui sa fiarba, cu capac deasupra, la foc mic, cam 10 min. Apoi dai capacul la o parte si mai lasi inca 15 min, pana obtii un piure. Din cand in cand mai amesteci ca sa nu se lipeasca iar la final pasezi bucatile ramase intregi cu o furculita. Lasi sa se raceasca putin.

Dai drumul la cuptor sa se incalzeasca la 200 de grade.

Scoti aluatul din frigider, il intinzi pe blatul de lucru pudrat cu faina, il rulezi pe facalet si il derulezi peste forma de tarta. Adaugi piureul,  restul de 5 pere le tai felii si le asezi deasupra. Pui tarta la cuptor 30-35 min. iar cand o scoti, presari si fisticul tocat. Servesti rece, eventual cu inghetata alaturi. Pofta buna!









Nota: Inspirata din Reader's Digest.

Un comentariu: