marți, 3 mai 2011

Cheesecake cu lichior de cafea


Cu siguranta cel mai cremos cheesecake si elegant preparat pana acum. Aproape ca o inghetata topita, cu gust de cafea, un desert pe care cei mici probabil nu-l vor gusta, dar adultii deja familiarizati cu aroma cafelei il vor aprecia cu siguranta. 
Prima data i l-am pregatit unei prietene pentru o petrecere si nu am rezistat sa nu-l repet la cateva zile distanta. Reteta originala, din GoodFood era cu Baileys in loc de cafea, insa pe mine m-a inspirat lichiorul de cafea Angelli, la drept vorbind, si mult mai accesibil ca pret. In functie de posibilitati si imbold de moment, poti asadar, modifica fin gustul acestui cheesecake.

Pentru o tava cu peretii detasabili si diametrul de 22/23 cm:
  1. 250 gr crema Quark
  2. 250 gr crema mascarpone
  3. 150 ml lichior crema de cafea Angelli
  4. 150 ml smantana lichida (pentru frisca)
  5. 140 gr zahar fin
  6. 2 oua
  7. 5 linguri de apa rece si 15 gr de gelatina 
  8. esenta de cafea
Pentru jeleu:
  1. o lingurita cu varf de gelatina
  2. 150 de ml de cafea tare, proaspat preparata
  3. 3 lingurite de zahar
Blatul este identic cu cel al cheesecake-ului de ciocolata, se prepara ca atare si se aseaza la fel in forma, apoi se baga la frigider in rastimpul in care te ocupi de crema.

Gelatina o pui la inmuiat in apa rece, conform instructiunilor de pe pachet. O lasi aprox. 5 min, apoi o pui la bain-marie pana cand gelatina se topeste si devine limpede (eu am pus-o direct pe foc foarte mic, numai cateva secunde, amestecand. Atentie sa nu fiarba!). Intre timp mixezi bine Quark-ul, mascarponele, lichiorul, gelatina, smantana lichida si esenta de cafea. Bati cele doua oua cu zaharul fin si le incorporezi in crema, mixezi cat sa devina amestecul spumos si cremos. Toata compozitia o torni peste blat si lasi totul la frigider macar 3 ore, pana cand se intareste. 

Apoi prepari jeleul, din cafeaua proaspat facuta si racita, amestecata cu zaharul si gelatina preparata ca mai sus dar in numai 2 linguri de apa. Torni cu grija peste prajitura si lasi la rece peste noapte. Pofta buna!



Nota: Inspirat de Good Food.

5 comentarii:

  1. Cafea.. si cheesecake! superba combinatie, tare ma incanta sa fac si eu :)
    Te invit la provocarea lunii mai la Dulce Romanie: http://exploracuisine.blogspot.com/2011/05/provocarea-lunii-mai-dulce-romanie-mays.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Waw cate bunatati adunate la un loc !
    cum sa nu iti placa o asemenea bunatate de arome....ceva tare finut !

    RăspundețiȘtergere
  3. Mihaela, multumesc mult de invitatie, ca de fiecare data, bucuroasa sa o onorez!

    Sidy, crema are o textura foarte placuta :) , merita incercata.

    Ophelia, multumesc!

    Sara, multumesc! E placuta aroma pe de parte de cafea dar si nuanta extrem de usoara de alcool data de lichior.

    RăspundețiȘtergere