marți, 21 februarie 2012

Pancakes (clatite americane) cu fructe de padure


Imi doream de multa vreme sa le incerc si tot vazand si re-re-re-vazand episoade din Two  and a half men, m-am lasat prada ispitei de a-mi incepe ziua cu un dulce.  Si atat de mult mi-a placut, incat mi-am propus ca asta sa fie desfatarea matinala din weekend, pana m-oi satura :) ! In prima faza am facut trei zile la rand - si simple si cu fructe, dar intotdeauna scaldate in sirop de artar. Trec rapid la reteta, ca mi se face pofta numai amintindu-mi!

  

Pentru 12 clatite am folosit:
  1. 1 ou
  2. 300 ml lapte
  3. aprox. 250 gr faina
  4. 1 plic praf de copt
  5. aprox. 50 g unt topit (nu am cantarit, am taiat cam o lingura din calupul de unt)
  6. 350 gr fructe de padure congelate
  7. cateva fructe de kiwi....pentru ca aveam ratacite prin bucatarie :-)
Se topeste untul.
Intr-un bol mai inalt (ca sa nu zugravesti apoi) se bat laptele si oul. Se adauga treptat faina amestecata cu praful de copt si se mixeaza bine, pana nu mai raman cocoloase. Se toarna untul topit si se mai mixeaza putin. Ochiometric, se pune cam jumatate din cantitatea de fructe congelate (nu trebuie sa le decongelezi complet, doar lasa-le de cu seara in frigider) in compozitie si se amesteca cu o lingura. In momentul asta, compozitie o sa se faca movulie-vinetie :-) .

Scurta paranteza - dupa ce vei face prima data, vei vedea ca aluatul de clatite iese cel mai bine facut "din ochi", intuind exact textura si densitatea si nu neaparat cantarind ingredientele.

Buuun... Se incinge o tigaie antiaderenta (am folosit o tigaie speciala de clatite, de la Tefal, merge a-ntaia!) si apoi se da la foc potrivit. Se toarna un polonic (sau mai putin, in functie de cat de mari vrei sa iti iasa clatitele) de compozitie in mijlocul tigaii. Astepti sa iasa bule micute de aer la suprafata clatitei si apoi, cu o spatula, o intorci pe partea cealalta.

Se servesc cu sirop de artar (miam-miam!), cu restul de fructe de padure si felii de kiwi. Daca as fi avut niste inghetata, puneam si o cupa cu varf! Pofta buna!

P.S. Doua sfaturi mi se par importante:
- prima clatita e intotdeauna "de sacrificiu". Incerci cu ea practic tigaia, asa ca nu pune la inima faptul ca va iesi schimonosita :-p
- sa tii laptele prin apropiere, s-ar putea sa vrei sa mai pui un strop pe parcurs, pentru ca in rastimpul cat faci clatitele, aluatul incepe sa se inchege putin.


Nota: Mazi mi-a fost o buna sursa de inspiratie, multumesc! :-)


8 comentarii:

  1. eu le fac des pentru cei trei baieti ai mei si le mananc oricand cu placere!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Delicioase!As incepe asa orice dimineata!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu fructe de padure cred ca sunt o nebunieeeeeeeeeee.....!
    Tre'sa fac si eu intr-o dimineata...
    Duminica relaxanta sa ai.
    Te tzuc !

    RăspundețiȘtergere
  4. ale mele seamana mai mult cu turte decat cu clatite :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Diana, imi pare rau, asta inseamna ca a fost putin prea multa faina (in reteta este aproximata cantitatea la 250g, asta inseamna ca trebuie pusa faina treptat, pana la obtinerea aluatului potrivit sau! ajustarea texturii aluatului prin adaugarea treptata de lapte). Este o reteta pe care o fac foarte des, si, daca ii acorzi o sansa vei vedea ca data viitoare vei aproxima "din ochi" cantitatile si iti vor iesi perfect pancakes-urile :-)!

      Ștergere
  5. Răspunsuri
    1. Daca se bate separat albusul spuma si se inglobeaza la final cu grija in compozitie, ca sa ramana aerata, pot iesi si fara praful de copt.

      Ștergere