luni, 13 iunie 2016

Tort mousse de "ciocolata" cu cirese si afine


Timpul efectiv al prepararii acestui "tort" a fost net inferior celui petrecut pentru a-i gasi o denumire :-)) ...si asta fiindca este cremos, copilareste de usor de realizat, insa nu prea seamana cu niciun tort "clasic" si nu-l pot introduce nici la categoria pandispan, dar nici la cea de creme. Intrigant, asa-i :-)? 

Il mai defineste un cuvant - fresh. Un gust racoritor, dulce-acrisor, o textura insiropata de-a gata, fara niciun alt artificiu.

Mai mult, sunt tare incantata de faptul ca aceasta reteta face parte dintr-un trio de retete (cu mici ajustari de forma si continut), astfel ca mi se pare o idee foarte buna pentru desertul unei petreceri la care participa deopotriva adulti si copii. Urmatoarele 2 retete le voi publica in curand, pentru a intregi povestea acestui desert. 
Pentru un tort in forma de silicon de la Ikea (care, btw, mi se pare geniala :-) ) am folosit:
- 400g de banana (adica 3 banane de dimensiune medie, foarte bine coapte, zdrobite cu furculita)
- 200g de branza de vaci 6% grasime
- 4 galbenusuri 
- 4 lingurite generoase de carob (pudra de roscove)
- 1 lingura mare de fulgi de cocos
- o mana de cirese

Pentru decor am folosit afine si fulgi de cocos, dar puteti decora cum doriti :)



Am amestecat cu o furculita toate ingredientele (cu exceptia cireselor si a ingredientelor pentru decor!). Am turnat in tava Ikea, apoi m-am ocupat de cirese in felul urmator - le-am spalat, le-am scos samburii si le-am tamponat cu servete de bucatarie (din hartie) pentru a absori cat mai mult din umezeala lor. Apoi le-am "indesat" in compozitia din forma de silicon. Forma am pus-o intr-o tava de cuptor si am bagat-o la cuptorul preincalzit la 200 de grade, timp de 40-45 minute (randul din mijloc, caldura de jos; daca folositi alte setari, verificati compozitia dupa primele 30 de minute si vedeti daca mai trebuie lasata la cuptor ori ba).

*Compozitia este destul de lichida atunci cand o turnati in forma, este in regula!
**Ciresele, desi scurse si sterse, vor incepe la cuptor sa bolboroseasca si pe alocuri va iesi zeama lor la suprafata, insa daca lasati compozitia indeajuns la cuptor, buna parte din zeama se va evapora, iar restul va insiropa tortul.

Se lasa la racit in forma, se pune pe un platou, se orneaza dupa plac si se baga la frigider; se mananca rece. Pofta buna :-) !

4 comentarii:

  1. As vrea sa fac și eu acest tort astăzi însă am 2 inttebari: nu are faina? Și în loc de 4 gălbenușuri pot pune 2 oua întregi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu contine faina, tocmai pentru a iesi cremos :-). Se pot pune 2 oua intregi in locul celor 4 galbenusuri. Sper sa va placa :-) !

      Ștergere
  2. Arata delicios! Vreau sa il fac fetitei , doar ca are alergie la lapte. As putea inlocui cu ceva branzica? Multumeec!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare rau, insa, branza, alaturi de banana, fiind ingredientul care sta la baza texturii si preparatului in sine, nu stiu cu ce alt ingredient s-ar putea inlocui.. Sugerez mai degraba un pandispan clasic, indulcit cu banana, cu carob si fructe de padure, intr-o forma simpatica de silicon.. In felul acesta se pastreaza culoare, aspectul, ideea "fructata", dar nu se foloseste deloc branza..

      Ștergere