miercuri, 14 septembrie 2016

Chec cu pere, in doua culori


De fapt sunt doua checuri in unul singur :-) si mi se pare ca ar putea sta la loc de cinste la o masa aniversara, de pilda. Nu este deloc complicat si nici nu ia mult timp prepararea acestora, insa efectul vizual este deosebit si chiar festiv! Din afara, nimic nu tradeaza ceea ce se ascunde in "inima" checului principal si, in plus, puteti folosi orice alta forma - fluture, inima - in ton cu petrecerea pentru care il pregatiti :-)

Ingrediente compozitie cu para (pus in tava mica, de chec):
- 4 galbenusuri
- 1 iaurt gras 10% (140g)
- 1 banana coapta bine, zdrobita cu furculita
- 70g unt topit (la microunde sau la bain-marie)
- 3 linguri de lapte
- jumatate de para, fara coaja, taiata cubulete (care se adauga ultima la amestecarea ingredientelor)
- jumatate plic de praf de copt
- 100g de faina


Ingrediente compozitie cu nuca si carob (pus in tava rotunda mica, cu diametrul de 18cm):
- 1 galbenus
- 60g de iaurt gras 10%
- 1 lingura de lapte
- 25g de unt topit
- 1 lingura cu varf de pudra de roscove (carob)
- 1 lingura miez de nuca macinata
- 30g de faina si foarte putin praf de copt

Pentru ca ingredientele celor doua checuri se aseamana foarte mult, pentru a merge treaba cat mai repede, va sugerez sa procedati cum am facut eu si anume: in primul rand sa va puneti pe blatul de lucru toate ingredientele necesare si sa pregatiti un bol mai mic pentru checul cu nuca si un bol mai mare pentru checul cu para.

In paralel, faceti ambele compozitii si le impartiti intre cele doua boluri, in functie de ingredientele continute de fiecare chec. 

Preincalziti cuptorul la 180 de grade. Puneti hartie de copt pe fundul formei rotunde si turnati compozitia checului cu nuca si carob (este vascoasa, se niveleaza cu o lingura). Se baga la cuptor 12-13 minute, apoi se lasa putin sa se racoreasca si se decupeaza din acest aluat formele dorite.




Se pune hartie de copt in tava de chec si cu ajutorul unei linguri, puneti un strat foarte subtire de compozitie (din checul cu para) pe fundul tavii. Apoi asezati formele din aluatul gata copt, cel al checului cu nuca si carob. Deasupra, cu grija si cu ajutorul unei linguri, puneti restul compozitiei checului cu para. Se da la cuptor (tot preincalzit la 180 de grade) 35 de minute, pana ce trece testul scobitorii. Se feliaza atunci cand s-a racit, textura fiind una usor umeda. Pofta buna :-)  !

* Daca nu aveti tavi indeajuns de mici, va sugerez dublarea cantitatilor
** Checul nu are niciun adaos de zahar, este in primul rand destinat copiiilor mici si ca atare, pentru adulti, va recomand ori sa il pudrati cu zahar vanilat, ori sa tineti cont si sa indulciti putin compozitia
*** Daca folositi si albusuri (eu nu folosesc din cauza unei alergii), checul vostru va iesi mai pufos :-) si puteti pune numai 3 oua la compozitia checului cu para.

2 comentarii:

  1. Arata super!daca ar fi sa il fac doar pe cel de carob sa triplez cantitatile pentru o tava de chec?multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) cum spuneam si pe FB - Doar cel cu carob va iesi o textura cam densa cred eu... E practic "umplutura" celuilalt chec si are densitatea aceea specifica combinatiei carob+nuca. Dar daca doresti totusi sa il faci doar pe acesta, daca triplezi cantitatile vei umple o forma de chec. Daca folosesti forma de cozonac o sa iasa mai subtire,atata tot :-)

      Ștergere