vineri, 14 octombrie 2016

Tort aniversar pentru intreaga familie


Uneori este dificil sa impaci toate gusturile, indeosebi in contexte in care sunt la un loc si adulti si copii, si in plus este vorba si despre o aniversare. Asa ca, in dorinta de a surprinde frumos pe toata lumea, am dedicat "parterul" adultilor si "etajul" copilasilor, iar toata lumea a fost bucuroasa :-) !


Pentru blaturi am folosit:
- 400g banane
- 150g alune de padure macinate

- 150ml ulei

- 8 galbenusuri
- 200g iaurt
- 70ml apa minerala
- faina alba (350-380g pana la obtinerea unui aluat foarte putin vascos, amestecata cu 1 pliculet praf de copt)



Am amestecat toate aceste ingrediente bine apoi am pus cate 2 polonice intr-un bol ramekin cu capacitatea de 250ml (tapetat cu hartie de copt pe fund si cu peretii unsi cu unt), alte 2 polonice le-am amestecat cu 1 lingura de carob si am pus in al doilea vas ramekin.



Pentru blatul destinat adultilor - In restul compozitiei am pus 4 linguri de zahar si am pus in prima tava (cu pereti depasabili si diametrul de 18cm) jumate din compozitia ramasa. In restul compozitiei am adaugat 2 linguri de carob si am pus in a doua tava.



Am bagat deodata toate cele 4 forme la cuptorul preincalzit la 180grade, timp de 35 de minute, pana au trecut testul scobitorii.



Blaturile - Inainte si dupa ce au stat la cuptor 



Pentru crema destinata adultilor am folosit:

- 200ml smantana pentru frisca

- 350g Finetti sau Nutella
- Visine/Cirese
*** din aceste cantitati a rezultat suficienta crema cat sa fac si o tarta, a carei reteta o voi publica in curand; daca doriti sa faceti crema strict pentru tort, puteti injumatati cantitatea
Am batut cu mixerul smantana scoasa direct din frigider, pana ce s-a intarit ca o frisca (atentie! nu mixati mai mult decat e cazul - fie se va face ca untul, fie se va taia!) si apoi am inglobat cu o lingura Nutella si am pus crema sa se odihneasca la frigider cat timp am facut urmatoarea crema.



Pentru crema destinata copiilor am folosit:

- 130g afine

- 1 cutie si jumatate de mascarpone (in total 370g)
- Visine/Cirese
***din aceste cantitati, a rezultat ceva mai multa crema decat mi-a trebuit, si am mai facut 6 briose.
Afinele si mascarponele le-am pus in blender, apoi am bagat crema la frigider cat am montat "parterul" tortului.



Pentru decor am folosit: alune de padure macinate, zmeura, afine, mango, kiwi.



Cum am procedat: Am lasat blaturile sa se racoreasca putin, apoi le-am scos din forme si le-am invelit in servete de bucatarie, deasupra carora am pus un prosop curat si astfel le-am lasat peste noapte, sa se odihneasca. Desigur, se poate face intreg tortul in aceeasi zi, insa eu nu am avut atata timp la dispozitie. In orice caz, ca regula, blaturile trebuie sa fie complet racite atunci cand se pune crema peste ele.



Am nivelat acolo unde a fost cazul (blaturile din vasele ramekin s-au umflat putin si le-am taiat "capacul"). Am asezat blatul de 18cm cu carob, am pus un strat de crema cu Nutella, cateva cirese fara samburi, apoi urmatorul blat de 18 cm si am acoperit totul cu crema cu Nutella. Am pus in frigider si m-am ocupat de "etajul" tortului".



Am pus pe o farfurie blatul mic cu carob, am uns cu crema, am pus cateva cirese fara samburi, am pus al doilea blat si am imbracat totul cu crema. Apoi, cu ajutorul unei spatule late, tortul cel mic, perfect nivelat si ferchezuit, l-am asezat in mijlocul tortului mare. Apoi am decupat din fructe forme, am decorat tot tortul si l-am lasat la frigider pana in momentul in care l-am servit.



Atentie!
- Crema cu Nutella se inmoaie putin daca este tinut tortul la caldura si devine un pic mai "grea", este mai fresh aroma daca serviti tortul dupa ce l-ati scos direct din frigider.
- Blaturile sunt usor umede, dar dense ca textura, specific pandispanurilor cu banane; optional le puteti insiropa cu suc de portocale insa nu exagerati cu insiropatul ca sa nu va alunece cremele de pe blaturi si sa se prabuseasca tortul!
- Tortul din aceste cantitati cuprinde 4 portii pentru copii si 8 portii marisoare pentru adulti.
- Nu folosesc albusuri din cauza unei usoare alergii; daca folositi oul intreg (deci si albusul), va sugerez sa folositi numai 5-6 oua in loc de 8.

Pofta buna :-) !



6 comentarii:

  1. As vrea sa fac si eu acest tort pentru aniversarea copilasului, insa cate oua trebuie sa folosesc (folosesc si albusul oului) si daca nu pun banana deloc, trebuie sa pun mai putina faina? Multumesc frumos, Alexandra. Faci o munca admirabila!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Andreea, in ce priveste ouale, in loc de 8 galbenusuri, iti recomand folosirea a 4-5 oua mari (sau 5-6 daca sunt micute), cu albusurile batute spuma separat. Pentru banana insa, nu prea stiu ce sa te sfatuiesc fiindca am folosit-o pentru gust (dulceag) si textura; in mod cert s-ar schimba putin raportul ingredientelor si nu s-ar mai potrivi chiar aceeasi cantitate de faina..
      Multumesc frumos si sper sa fie pe placul tuturor daca vei incerca acest tort! Petrecere frumoasa :)!

      Ștergere
  2. Pentru tortul de bebelusi: ai folosit doar crema cu mascarpone si afine? Nu-mi dau seama din descriere. Din poze, par a fi doua creme. Ai taiat blaturile si le-ai umplut cu crema?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru crema tortului pentru copii, da, exact cum este specificat in reteta, am folosit: 370g mascarpone cu 130g afine. Iar in ce priveste blaturile, am fotografiat cele 4 blaturi: 2 mici si 2 mari. Nu am taiat niciun blat, sunt cate 2 blaturi individuale pentru fiecare tort in parte :)

      Ștergere
  3. Afinele congelate? Eu asa am. Oare sa le decongelez inainte sa fac crema? Acum m-am dumirit: practic ai folosit toate blaturile intr-un singur tort. Baza tortului e pt adulti si varful pt copii. Eu am inteles ca sunt 2 torturi diferite, ma si gandeam cand am vazut cat a iesit compozitia ca nu are cum sa-mi ajunga doar 2 cutii de mascarpone... voi improviza. Iti multumesc pt ajutor. Mai am crema sa o fac

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact :-) "etajul" este pentru copii si "parterul" pentru adulti. Daca folosesti afine congelate cel mai bine este sa le decongelezi si scurgi bine de zeama, ca sa nu iti iasa crema mult prea lichida ;-). Succes!

      Ștergere