marți, 10 octombrie 2017

Focaccia "cu de toate" (fara oua)



Asa cum bine a intuit o mamica incantata de aluatul Painicilor umplute, acesta este un aluat foarte versatil. Cu doar cateva (foarte) mici modificari, de data aceasta l-am transformat intr-o focaccia delicioasa, cu legume, verdeturi, condimente, o nebunie de arome :-). Goala sau in loc de paine, veti vedea cat de repede dispare, daca o incercati. Am facut-o de 3 ori intr-o singura saptamana :-)). 


Ingrediente pentru 3-4 portii:
*Aluat:
- 240g de faina
- 40ml de ulei de masline
- 1 cescuta de apa calda (100ml) in care am dizolvat jumatate de cub de drojdie

- 1 lingura rasa de busuioc uscat

*Umplutura (puteti folosi ce va place sau aveti prin frigider, desigur):
- 1 legatura de ceapa verde tocata
- 2 maini de masline kalamata puse la desarat, taiate marunt
- 2 maini de cascaval ras
- 2 maini de rosioare cherry, taiate felii
- 3 linguri rase de seminte de dovleac macinate


Pentru aluat - se pune faina cu busuiocul intr-un bol, intr-un colt se pune uleiul si in celalalt se toarna apa cu drojdie (dupa ce drojdia s-a topit). Atentie! Ca sa dospeasca frumos, drojdia trebuie sa fie in valabilitate, iar apa sa fie calduta (nu rece si nici fierbinte). Se framanta un aluat elastic, care se ia de pe maini si de pe peretii bolului, se acopera vasul cu folie alimentara si un stergar de bucatarie, apoi se pune la loc caldut, sa dospeasca 1-2 ore.

Se intinde apoi o foaie foarte subtire de aluat, direct pe hartia de copt. Se presara pe toata suprafata aluatului maslinele amestecate cu ceapa verde si semintele de dovleac, iar pe deasupra se pune trei sferturi din cantitatea de cascaval ras. La fel ca si in cazul painicilor umplute, se pliaza aluatul astfel umplut aducand marginile de aluat spre centru si apoi se trece din nou cu facaletul peste, pana ce liniile de imbinare ale aluatului nu se mai vad. 


Se infig din loc in loc feliutele de rosii si se presara restul de cascaval.
Se muta cu totul in tava cuptorului si se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade, 40 de minute. Se scoate apoi tava din cuptor si imediat se acopera cu un stergar curat de bucatarie si se lasa asa pana la servire. Cand se serveste, se poate incalzi putin in cuptor, desi este foarte buna si ca atare. Pofta buna! :-)





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu