vineri, 21 iunie 2019

Briose cu capsuni


Capsunile dulci si parfumate sunt cele ideale pentru aceasta reteta, care vine la pachet cu aromatizarea intregii case :-). Capsunile mai ponosite, pe care altminteri poate nu le-ati mai servi ca atare, se pot si ele recicla cu succes si transforma intr-o reductie de capsuni - baza acestor briose delicioase.

Pentru 5 briose (complet insuficiente, recomand dublarea cantitatilor, ca sa-ntelegeti ceva din ce mancati :-) ) am folosit:
- 50g de iaurt grecesc
- 80g piure de capsuni (explic putin mai jos cum l-am preparat)
- 1 ou intreg
- 1 albus
- 4 linguri sirop de artar
- 30g unt topit
- 60-80g faina alba amestecata cu jumatate de lingurita praf de copt
- semintele unei pastai de vanilie

Succesul pentru ca aceste briose sa iasa moi, pufoase, dar nu lipicioase si incruzite (asa cum cel mai probabil ar iesi folosind capsuni crude) consta in prepararea termica a capsunilor, intr-un fel de reductie, astfel : capsunile (din pacate nu am cantarit decat piureul, nu si capsunile crude, insa cred ca au fost vreo 200g) se spala si se taie cubulete, se pun intr-o tigaie cu zeama de la jumatate de lamaie si 1 lingurita de unt, apoi se lasa la foc mic sa scada, amestecand sa nu se lipeasca, pana ce obtineti textura unui gem.


In cazul in care va rezulta o cantitate mai mare de piure decat folositi la aceasta reteta, puteti sa il pastrati 2 zile la frigider si puteti pregati pentru dejun tartine cu paine, unt si "gem" de capsuni, sau le puteti ingloba intr-un aluat clasic de pancakes.


Asadar, intr-un bol, am amestecat bine de tot, cu ajutorul unui tel si cu miscari energice, piureul de capsuni, oul si albusul, siropul de artar, iaurtul, semintele de vanilie, untul topit si racorit un pic, iar la urma am pus faina amestecata cu praful de copt. Cantitatea de faina poate sa difere si sa varieze putin in functie de cat de gros este piureul de capsuni. Am impartit aluatul in mod egal in 5 hartii pentru briose si am dat la cuptorul preincalzit la 170 de grade, 30-35 de minute. Se verifica cu scobitoarea dupa 30 de minute; scobitoarea trebuie sa iasa curata, iar briosele sa fie pufoase la atingere. Se lasa la racit pe un gratar si se scot din hartii atunci cand s-au racit complet. Pofta buna :-) !

Pentru alte idei de preparate care contin capsuni (tarte, briose, biscuiti, painici, chec, tort), va invit AICI.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu