miercuri, 20 iulie 2011

Tarta cu fructe de padure si crema de vanilie


Iaca, le-a venit si lor randul! Fructelor de padure, caci despre ele e vorba :) . Dupa busuiocul din sosul pentru mini-pizza, fructele de padure sunt al doilea ingredient propus luna aceasta de Flory pentru Dulcea Romanie.

Desigur, as fi preferat sa folosesc fructe proaspete insa cum sunt scumpe si e criza dom'le :) , am optat pentru cele congelate. Au dezavantajul de a se inmuia odata decongelate si trebuie tinute suficient timp la scurs intr-o sita. Apoi tarta trebuie imbracata in jeleu, ca sa nu se imprastie sucul fructelor si sa se reverse inestetic. Cu toate astea, gustul este la inaltime!

Ce este mai interesant la aceasta tarta este aluatul cu branza de vaci (o alta varianta de aluat cu branza de vaci gasesti aici), iar intamplarea a facut sa am un sortiment sarat care insa a mers de minune si nicidecum nu a stricat gustul asa cum ma panicasem initial, ci doar a intensificat restul aromelor. Poveste cu happy end :) .


In primul rand, ai nevoie de o tava de tarta, de 24 de cm pe care o ungi cu putin unt. Apoi, lista de ingrediente cuprinde (foto 1 si 2):
  1. 600 gr fructe de padure
  2. 100 gr unt moale
  3. 100 gr faina
  4. 100 gr branza de vaci mai cremoasa
  5. 50 gr zahar brun
  6. doua linguri de lapte
  7. esenta de lamaie
  8. un pic mai putin de jumatate de plic de praf de copt
 Crema, din motive de toropeala cronica, am preparat-o din (foto 7):
  1. un plic budinca de vanilie Dr. Oetker
  2. 500 ml lapte
  3. 2 linguri de zahar
Optional, pentru decor (foto 7):
  1. smantana pentru frisca
  2. zahar
Daca folosesti fructe congelate, vei avea nevoie si de un plic de tort gelee Dr. Oetker sau alta marca de jeleu transparent.

Fructele le decongelezi din timp si le lasi sa se scurga intr-o sita iar cuptorul il preincalzesti la 180 de grade.
Untul il freci cu zaharul, adaugi laptele, branza de vaci, esenta si mixezi (foto 3). Faina o amesteci cu praful de copt si o torni peste compozitie (foto 4). Pui aluatul astfel obtinut in tava unsa (foto 5) si il intinzi cu ajutorul unei spatule (foto 6). Pui la cuptor pentru 35-40 de min, pana se rumeneste putin blatul si trece cu brio testul scobitorii.

Intre timp te poti ocupa de budinca, conform indicatiilor de pe pachet si anume: intr-un bol amesteci cu un tel continutul unui plic de budinca cu doua linguri rase de zahar si patru linguri de lapte (foto 8). Restul laptelui il pui la fiert. Cand incepe sa fiarba, torni peste el compozitia din bol si mai pui pe foc putin, amestecand cu telul, pana capata consistenta dorita (foto 9). Lasi sa se raceasca.


Blatul il scoti pe un gratar de prajituri. Cand s-au racit si budinca si blatul, intinzi budinca uniform peste blat (foto 10). Apoi asezi fructele si prepari conform indicatiilor tort gelee-ul. Lasi tarta cateva ore la frigider si daca doresti, o poti dichisi cu frisca inainte de a o servi. Pofta buna!







Nota: Reteta inspirata din Reader's Digest.

4 comentarii:

  1. Arata minunat iar gustul sigur este unul absolut delicios!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Dar ce ar putea fi mai bun decat combinatia de vanilie cu fructe de padure....
    Minunate !!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata minunat!!! nu stiu de ce nu-mi apar toate actualizarile in tabloul de bord. Am vazut reteta la Flory in provocare si am dat repede o fuga!! E minunata tarta!! de vis !!

    RăspundețiȘtergere