duminică, 3 iulie 2011

Tort cu fructe si ciocolata


Desigur ca cine gateste cu aparatul foto atarnat de gat cunoaste importanta luminii naturale si experimenteaza, dupa caz, frustrarea de a avea o bucatarie prost iluminata. Trecand, cu bombaneala aferenta, peste acest inconvenient (major!), mi-am facut curaj sa pun si cateva fotografii cu pasi din timpul prepararii. Cu timpul, sper ca voi reusi sa sintetizez mai bine in imagini, aceasta este o prima tentativa, primiti-o cu indulgenta :) .



Ai nevoie de o forma cu peretii detasabili, cu diametrul de 22/23 cm si de:

Ingrediente pentru blat (foto 1)
  1. 6 oua, separate albusurile de galbenusuri
  2. 125 gr faina
  3. 150 gr unt moale
  4. 150 gr zahar pudra
  5. 140 gr ciocolata amaruie (am folosit Schogetten)
  6. un plic zahar vanilat
  7. un varf de cutit de praf de copt
  8. un strop de unt si faina pentru tapetatul formei

Ingrediente pentru umplutura:
  1. 500 ml smantana pentru frisca
  2. un plic zahar vanilat
  3. 2 fructe de kiwi taiate felii

Decor:
  1. 2 fructe de kiwi
  2. 3 felii ananas din compot
  3. cateva cirese
  4. cateva capsuni
  5. 2 felii de portocala
  6. 350 gr ciocolata neagra de menaj
  7. un bat de frigaruie

Fundul tavii il tapetezi cu un cerc taiat din hartie de copt iar peretii ii ungi cu putin unt si ii tapetezi cu faina. Preincalzesti cuptorul la 160 de grade.
Separi albusurile de galbenusuri, albusurile le bati spuma si le pui la frigider. Ciocolata o topesti la bain marie cu un strop din unt, apoi intr-un vas amesteci ciocolata topita, untul, zaharul pudra, zaharul vanilat, galbenusurile. Faina o amesteci cu praful de copt si o adaugi in vas (foto 2), mixezi bine (foto 3) apoi adaugi spuma de albusuri cu ajutorul unei spatule, incorporand-o cu miscari de jos in sus (foto 4), compozitia devenind pufoasa, aerata. Dai la cuptor pentru 60 de min, pana cand o scobitoare infipta in mijloc iese curata. Cand e gata, lasi blatul cateva minute in forma, apoi il scoti, il lasi sa se raceasca pe un gratar si apoi il tai pe din doua.

Pregatesti fructele (foto 5) . Bati frisca cu zaharul vanilat si o imparti in doua. Cu jumatate ungi primul blat, asezi rondelele de la doua fructe kiwi (foto 6), mai ungi cu putina frisca, acoperi cu al doilea blat si acoperi intreg tortul cu frisca (foto 7).
Am batut cei 500 de ml de frisca si am ramas cu un bol mic in plus, de pus la cafea :), deci cred ca strict pentru tort si 400 de ml sunt de ajuns.. Ornezi tortul dupa inspiratie si il dai la frigider.

Intre timp te ocupi de "gardut" astfel: topesti 350 gr ciocolata de menaj la bain-marie. Pe o bucata de hartie de copt intinzi o foaie de ciocolata ceva mai mare decat o coala A4. Alaturi asezi un bat de frigaruie pe o hartie de copt si torni si peste el un dreptunghi de ciocolata (cel pe care vei scrie urarile).

Imediat cum ciocolata devine mata (la 4-5 min dupa ce ai intins-o) trasezi cu un cutit incins in foc (eu am aprins alaturi o lumanare prin care am tot trecut cutitul) taieturi pe verticala si orizontala. Lasi 1-2 ore sa se intareasca ciocolata si apoi decorezi torul, il prinzi cu o panglica si il lasi la frigider pana cand il servesti. Pofta buna!




 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu