Prunele sunt fara indoiala fructele cele mai pregnante in amintirile copilariei mele, astfel ca atunci cand am vazut concursul Electrolux transforma fructele in dulceata! mi-a fost limpede ce gem voi face. Fie ca erau furate (shhh!) din curtile vecinilor, fie ca erau transformate pentru a umple prajiturile delicioase ale strabunicii, fie ca parfumau tot blocul fierband incet in oale mari pentru a deveni gem intins pe painea cu margarina (ce vremuri!), e un gust cu care am crescut si pe care, din pacate il uitasem. Asa ca nu pot decat sa ma bucur de ocazia aducerii aminte!
Pentru 600-700g de gem (disparuse deja o parte din el cand l-am cantarit) am folosit:
- 1kg de prune, mici, brumarii (in piata, am gasit vreo 5 soiuri diferite de prune, toate vandute sub denumirea de "brumarii" :-) )
- 450g de zahar
- 1 pahar cu apa
Prunele le speli, le scoti samburii si le tai bucatele. Tinand cont ca m-am apucat de operatiunea asta in toiul noptii, am taiat cat mai marunt prunele, astfel incat sa mai scurtez nitel din timpul de fierbere.
Intr-o craticioara de dimensiuni medii, pui zaharul si apa, apoi pui pe foc, amestecand din cand in cand. Atunci cand incepe sa fiarba, adaugi prunele si amesteci. Cuvantul de baza este "amesteci" :-) .
Tot procedeul asta de fierbere dureaza cam 1h-1h15min , rastimp in care e bine sa nu scapi din ochi cratita, asa ca adu-ti laptopul in bucatarie si informeaza-ti prietenii printr-o poza ca prepari gem. Cel putin, eu asta am facut :-)) . La inceput prunele vor face o spuma roz, apoi visinie, pana se vor pasa ca un piure si se vor inchide la culoare. Asta-i momentul in care trebuie sa amesteci ca-n mamaliga, sa nu se lipeasca de fundul cratitei ;-) . Si tine minte: focul mic e mai bun ca focul mare :p. Cand mirosul ti-a adus toti vecinii la usa, stingi focul. Gemul se pastreaza in borcanele sterilizate, puse la loc ferit de soare, racoros.
In unele retete se recomanda si putina esenta de vanilie, ba chiar si scortisoara, dar eu am preferat varianta naturala. Pofta buna!
In copilarie bunica pregatea adesea gem de prune (erau multi pruni in gradina casei si ne bucuram de roadele lor).
RăspundețiȘtergereReteta ta este minunata (imi aminteste de vremuri frumoase si de oameni dragi).
Am lasat pentru tine o ”leapsa” pe blogul meu. Daca ai timp, daca iti face placere...
Mult succes la concurs si in tot ceea ce faci!