miercuri, 14 decembrie 2016

Despre "Dulce fara dulce", la al doilea atelier "Mami gateste? Mami gateste!"


Cel de-al doilea atelier "Mami gateste?Mami gateste!" a avut, deloc intamplator, tematica "Dulce fara dulce", cu atat mai mult cu cat Sarbatorile se apropie, iar in preajma acestora apare frenezia cadourilor dulci. Fie ca suntem de partea baricadei celor ce doresc sa ofere bucurii dulci, fie ca suntem in "echipa" celor ce primesc, am pornit de la premisa unei riguroase informari atat in plan teoretic (iar aici am avut parte de ajutorul Elenei Ceciu, Food Psychology Coach) cat si concret, prin prepararea a trei deserturi fara adaos de zahar.

Niciodata timpul nu-i suficient, si, cum ii sade bine oricarei gazde, este de preferat sa nu ne epuizam in bucatarie pentru a putea sa ne bucuram cu adevarat si de musafiri. Asa ca, am mers pe ideea unui decor simplu si de efect, cu floricele comestibile, de la Microgreens Romania si am aflat si cum putem face salate-aperitiv super nutritive cu ajutorul micro-plantelor.



O modalitate versatila de a orna checuri, briose sau chiar torturi este aceea de a folosi crema de mascarpone, aceasta potrivindu-se cu o gama foarte variata de fructe pe care le putem adauga atat pentru gustul final al cremei cat si pentru culoare. Si, tot in ideea economisirii timpului petrecut in bucatarie, am aflat ca putem, cu aceeasi ricotta, sa facem atat rontaieli dulci cat si sarate, in functie de ce alte ingrediente mai punem alaturi. Pentru aceasta gama de produse, am avut alaturi sprijinul Granarolo si Casa Azzurra.


Concret, am avut doua ajutoare de nadejde - Alexandra si Corina - iar impreuna cu ele am preparat Briose cu morcov, Turta dulce moale (fara oua) si Mini-tarte cu ricotta, rastimp in care Elena ne-a explicat despre integrarea unei alimentatii fara zahar adaugat in cotidianul vietii noastre.

 

De la ea am aflat faptul ca noi, oamenii, avem cele mai multe papile gustative care detecteaza gustul dulce, la fel cum am aflat ca s-a dovedit prin studiu concret, faptul ca un copil, lasat sa aleaga dintr-o gama de alimente variate si sanatoase, va face alegeri echilibrate si corecte. Totodata, am discutat despre incarcatura afectiva a nevoii de dulce, despre gasirea motivelor reale pentru care cautam sa mancam dulce, dar si despre cum este nevoie de 21 de zile pentru ca un bun obicei sa se "cimenteze" in comportamentul nostru, si cum trebuie sa evitam in relatia cu copiii ca mancarea (si in special dulciurile) sa fie oferite ca si recompense. Despre aceste lucruri si alte nelamuriri pe subiect, Elena va poate raspunde si pe e-mailul contact@mananc-inteligent.ro

 

Tin sa multumesc o data-n plus partenerilor, care au avut fost prezenti la eveniment:

- Sencor, ale caror produse vor fi de ajutor in bucatarie celor ce au castigat in cadrul tombolei organizate la finalul atelierului
- Microgreens Romania, care ne-au deschis universul micro-plantelor si al florilor comestibile
- Granarolo si Casa Azzurra care ne-au oferit mascarpone, ricotta si mozzarella pentru preparate delicioase
- Elenei Ceciu, psiholog si food psychology coach, invitatul meu special
- PredaPhotography care a oferit 2 vouchere cadou si a surprins in fotografii momentele esentiale
- Restaurantul Thalia Victoriei care ne-a gazduit.



Va multumesc mult tuturor celor ce ati ales sa ne petrecem dimineata impreuna! Un public energic, activ si implicat, in fata caruia a fost o bucurie sa pregatesc "dulciuri fara dulce" :-) !

Va astept cu mult drag si data viitoare! Pana atunci, puteti vedea galeria foto completa pe pagina de Facebook a blogului.


2 comentarii:

  1. Buna ziua! Următorul atelier este planificat? Mi ar plăcea sa particip. Multumesc! Anca

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, urmatorul atelier este posibil sa fie organizat in luna iunie, insa voi anunta din vreme atat pe blog cat si pe pagina de Facebook :-).

      Ștergere