luni, 20 februarie 2017

Sticks-uri cu sfecla


Sticks-urile, ca mai toate produsele din comert, sunt controversate in privinta ingredientelor pe care le contin, ridicand suspiciuni de la agentii de afanare folositi si pana la data de valabilitate foarte generoasa. Asa ca, aleg intotdeauna sa caut alternative home-made, mai ales ca, una dintre bucuriile copilei este joaca cu aluatul, de aceasta data unul foarte "roooz!" asa cum singura a observat si exclamat :-). Este un aluat destul de sigur fiindca nu contine oua si nu stau cu teama atunci cand decupeaza si modeleaza (aveti grija oricum si supravegheati mereu aceasta activitate, chiar daca "ehee, pe vremea noastra lingeam bolul cu compozitia cruda de chec si am trait bine-sanatosi" ;-) )


Pentru o tava plina de sticks-uri si inca un pic de aluat pentru joaca copilului am folosit:
- 100g de branza de vaci, grasime 6%
- 70-80g de sfecla cruda, curatata 
- 2 linguri ulei de masline
- 40g de unt gras, topit complet (in stare lichida)
- 50ml de apa
- 180g de faina, plus extra pentru blatul de lucru

              

Am pus in blender sfecla taiata cuburi, branza, apa, uleiul si untul topit si am blenduit pana ce bucatelele de sfecla au ajuns de dimensiunea unor firimituri ceva mai mari. Am mutat compozitia intr-un bol, am adaugat faina si am framantat pana ce am obtinut un aluat care se ia de pe maini si de pe peretii bolului.

Tineti faina pe aproape, dar nu exagerati cu ea :-).

Se tapeteaza cu puutina faina blatul de lucru, se rupe cate o bucatica din aluat si se ruleaza sub forma de snur. De la al doilea sau al treilea sticks veti dibui exact cantitatea necesara de faina cu care trebuie sa pudrati blatul, astfel incat sa aveti un snur elastic, fara surplus de faina pe el. Se procedeaza la fel cu restul aluatului, punand fiecare snur in tava tapetata cu hartie de copt. Sticks-urile nu isi maresc decat extrem de putin volumul, asa ca puteti sa le asezati la mica distanta unul de celalalt. 

 


Ca idee, in functie de textura pe care o preferati: sticks-urile groase cam cat degetul mic vor iesi usor crocante la exterior si destul de moi in interior, iar cele mai subtiri de atata vor iesi crocante atat la exterior cat si la interior, exact ca cele din comert. Se pun la cuptorul preincalzit la 180 de grade, 35 de minute. Noroc ca se racesc repede dupa ce sunt scoase din cuptor, caci va garantez ca dispar indata :-)!

**Se pot presara in compozitie si seminte de susan, 1 lingura, pentru un plus de savoare si textura.











10 comentarii:

  1. Mi au iesit fffffff bune!! Felicitari pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ffff bune! Repede le am terminat. Maine fac portie dubla.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos de feedback, ma bucur mult ca v-au placut! Sper sa le repet si eu curand, caci prea au disparut repejor :-))

      Ștergere
  3. Buna, cu sfecla facuta la abur ar merge?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, desigur! Insa este posibil sa trebuiasca mai multa faina, deoarece sfecla la abur retine mai mult lichid.

      Ștergere
  4. Hello, felicitări pt reteta, sunt demențial de bune! In decurs de o zi le-am făcut de doua ori, piticul meu avea câte una in mânuță și tot cerea "altu, altu!!!".
    Felicitări!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce mult ma bucur! Multumesc tare mult!
      Sa creasca mare si voinic piticul :-)!

      Ștergere
  5. O reteta minunata!! Abia astept sa o fac si eu!! O intrebare! Oare pot inlocui sfecla, cu cartofi? Multumesc! ☺️❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper sa iti placa aceste grisine daca le vei prepara :-)! Grisine cu cartofi nu am incercat pana acum; cata vreme painea cu cartof e tare gustoasa, cred ca si grisinele ar iesi bune, insa este posibil sa capete o alta textura, mai putin crocanta, din pricina cartofului. Sunt curioasa daca incerci cu cartofi, cum vor iesi :-)

      Ștergere