miercuri, 2 august 2017

Placinta cu branza si marar


Pofta ce-am poftit cu aceasta placinta si-a avut "originea" in clasica reteta de Poale-n brau moldovenesti, insa evitand zaharul cu totul, am incercat pentru prima data varianta sarata, la tava. Este minunata mancata calduta si se poate reincalzi cu usurinta la cuptor pret de 5 minute cat sa se fragezeasca din nou foile, dar se poate manca si rece - deci este potrivita si gustarilor in deplasare.


Pentru o tava mai mica, dreptunghiulara, cu dimensiunea de 27x18cm am folosit:
- 350g faina alba
- jumatate plic de drojdie uscata dizolvata 3-4 minute in 150ml de apa calduta
- jumatate plic de praf de copt
- 50ml unt (unt topit si cantarit in stare lichida; se poate folosi si ulei in locul untului)
- putina faina pentru blatul de lucru

*Umplutura:
- 180g de telemea de vaci desarata (s-a intamplat sa am fix 180g de branza de vaci si de telemea, dar nu-i nicio catastrofa daca nu masurati la gram; puteti pune cate 200g - suma rotunda :-) )
- 180g de branza de vaci
- 3 galbenusuri (sau 2 oua intregi)
- 1 legatura de marar tocat

- 1 galbenus pentru uns placinta

Ingredientele pentru aluat le-am amestecat: am pus intr-un bol faina si praful de copt, am turnat untul si apa in care s-a dizolvat drojdia si am framantat aluatul. Am acoperit cu folie alimentara, apoi cu un stergar curat si am pus la loc caldut, la dospit, aproape 2 ore. Aluatul si-a dublat in acest rastimp volumul. 
Intre timp, pentru umplutura am zdrobit cu furculita telemeaua si am amestecat toate ingredientele. Pentru ca vorbim de un preparat baby-friendly, telemeaua am lasat-o o noapte si jumatate de zi la desarat, schimband apa de vreo 3-4 ori.


Am tapetat blatul de lucru si sucitorul cu putina faina si am impartit aluatul in doua. Am intins din jumatate de aluat o foaie subtire, de marimea tavii si am asezat-o pe fundul acesteia (tava non-aderenta, deci nu am uns-o cu nimic). Apoi am intins in strat uniform umplutura si am asezat a doua foaie de aluat, "sigiland" pe margini cu o furculita si intepand placinta din loc in loc. Am uns cu un galbenus batut (puteti presara si susan ori mac deasupra daca aveti) si am dat la cuptorul preincalzit la  180 de grade, cam 40 de minute.










8 comentarii:

  1. Nu am idee câta proaspăta ar trebui sa pun :)z îmi dați un sfat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tinand cont ca am amestecat 180g telemea si 180g branza de vaci, as zice ca undeva intre 350-400g de branza proaspata ar merge :)

      Ștergere
    2. Scuze nu am scris corect! M-am grăbit.. vroiam sa întreb de drojdie proaspăta..

      Ștergere
    3. Si mintea mea s-a dus direct la branzica de casa, proaspata :-)) . In ce priveste drojdia, aproape jumatate de cub (un piiic mai putin de jumate).

      Ștergere
    4. Mulțumesc frumos! Mâine fac. Revin cu feedback! 😃

      Ștergere
    5. Super! Ne place, azi am făcut-o abia ca pusesem brânzica la dezasarat. Pitica e mega incantata. Mulțumim! :)

      Ștergere
    6. Cu drag :) ma bucur ca i-a placut copilei !

      Ștergere