miercuri, 4 octombrie 2017

Painici umplute



Desi internetul abunda de retete de "painici la tigaie", admit ca aleg oricand cuptorul in favoarea plitei. Chestiune de obisnuita, gust si ... paleta cromatica :-)) fiindca paincile la cuptor nu fac acele pete aparent arse, precum cele la tigaie. Plus de asta, aluatul are ragaz sa ramana uniform-pufos.


Pentru 5 painici foarte generoase, am folosit:
* Aluat:
- 240g de faina
- 40ml de ulei de masline
- 1 cescuta de apa calda (100ml) in care am dizolvat jumatate de cub de drojdie

* Umplutura (desigur, se pot umple cu aproape orice):
- 1 legatura mica de ceapa verde tocata
- marar tocat, dupa pofta
- 200g branza de vaci
- 1 mana de masline kalamata desarate si tocate
- 2 linguri de cascaval ras

* Pentru uns: 1 galbenus si seminte de susan

Pentru aluat - se pune faina intr-un bol, intr-un colt se pune uleiul si in celalalt se toarna apa cu drojdie (dupa ce drojdia s-a topit). Atentie! Ca sa dospeasca frumos, drojdia trebuie sa fie in valabilitate, iar apa sa fie calduta (nu rece si nici fierbinte). Se framanta un aluat elastic, care se ia de pe maini si de pe peretii bolului, se acopera vasul cu folie alimentara si un stergar de bucatarie, apoi se pune la loc caldut, sa dospeasca 1-2 ore.


Pentru umplutura - se amesteca toate ingredientele.

Pe blatul de lucru tapetat cu faina, se intind in strat foarte subtire bucati egale de aluat. In mijlocul lor se pun 1-2 linguri de umplutura, se intinde cu dosul lingurii umplutura pe suprafata peticului de aluat, se sigileaza aducand marginile de aluat spre centru si apoi se trece din nou cu facaletul peste, pana ce liniile de imbinare ale aluatului nu se mai vad. Se pune fiecare painica astfel obtinuta in tava tapetata cu hartie de copt, se ung cu galbenus, se presara seminte de susan si se dau la cuptorul preincalzit la 180 de grade, 40 de minute. Se pun intr-un cosulet pentru paine, se acopera cu un stergar curat de bucatarie, imediat ce sunt scoase din cuptor si se lasa asa pana a doua zi, cand se pot manca la micul dejun fie reci (raman moi!), fie incalzite putin. Sunt o varianta excelenta de pachetel (plimbarica/gradi/scoala, dupa caz). Pofta buna :-) !


***Este important ca aluatul sa fie intins in strat subtire si, dupa ce a fost painica umpluta si pliata, sa fie rulata subtire cu facaletul pentru a nu manca prea multa "paine goala" si a se intinde umplutura uniform pe toata suprafata painicii.




4 comentarii:

  1. Salut! Arata super! Intrebare... Cu drojdie uscata merge? Doar asa am in casa acum, si m-ar trenta sa pregatesc deja pentru maine. Multam!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Calculat la cata faina am folosit, as pune jumatate de pliculet. Sper sa iasa la fel de pufoase, astept un semn despre cum v-au placut :-)

      Ștergere
  2. Am revenit cu feedback.
    Cum spuneam, am folosit drojdie uscata. Coca s-a legat frumos, a si crescut frumos (mandra tare), dar cand a venit vorba de impaturit, am dat gresi.. Poate talentul meu in bucatarie este de vina, dar ale mele nu au iesit asa frumoase (chiar deloc).

    Apoi, fetita mea are aplv, deci nu am putut folosi branza de vaci si cascaval. Am facut o compozitie din praz, morcov si carne tocata de curcan. Cascavalul avea rolul lui....?

    Una peste alta, au iesit crocante bine, nicio sansa sa le poata manca cu cei 2 dinti. O sa mai incerc o data in weekend cu drojdie proaspata. Oare asta sa fi fost problema?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc mult pentru feedback!

      Aceste painici, in mod special, nu am apucat sa le prepar decat cu drojdie proaspata, insa din experienta altor aluaturi, pot spune ca nu am sesizat diferente majore intre drojdia uscata si cea proaspata..
      Mai mult, chiar astazi mi-a trimis o mamica poze cu painicile pe care le facuse cu drojdie uscata si crescusera frumos. Erau moi si pufoase..

      Asa ca, ma gandesc, o explicatie ar putea sa fie doar daca, cumva nu ai acoperit painicile cu un stergar indata ce le-ai scos din cuptor.. Si, chiar si asa, ca "regula", aluaturile care se intaresc, se fac la loc moi daca sunt incalzite la cuptor putin inainte de servire (functioneaza chiar si la biscuiti "trucul" acesta...)

      Cat despre impachetat, in mod cert a doua oara vor iesi mai bine daca le mai acorzi o sansa :)

      Ștergere