vineri, 9 martie 2018

Tarta cu visine si afine


Inventarul congelatorului a scos pe plus un stoc de niscaiva visine, cam fix atatea cate imi trebuiau pentru o tarta. Am completat cu cateva afine proaspete si a iesit aceasta tarta, a carei crema ar fi putut fi o budinca de vanilie daca as fi avut cheful timpul necesar sa amestec la foc micut. Varianta de om grabit si expeditiv s-a dovedit aceasta: cu ricotta si iaurt. Vedeti mai jos despre ce vorbesc :-)


Pentru o tava de tarta cu diametrul de 24 cm am folosit:
* Aluatul:
- 100g de unt rece
- 200g de faina
- 1 galbenus
- 2.5 linguri de apa rece

*Umplutura:
- 250g branza ricotta
- 150g iaurt grecesc
- 2 galbenusuri (sau 1 ou mare intreg)
- 1 lingurita esenta de vanilie (sau semintele unei pastai)
- optional, daca nu-i preparat pentru copii: 1 lingura de zahar
- 200g visine
- 70g afine


Pentru aluat, am framantat repejor toate ingredientele pana ce am obtinut aspectul unor firimituri. Am pus deoparte, in frigider, 4-5 linguri din aceste "firimituri". Restul aluatului am continuat sa il framant repede, pana ce s-a inchegat si s-a luat de pe maini si de pe peretii bolului. Puteti intinde foaia de aluat intre doua hartii de copt sau pe blatul usor tapetata cu faina, apoi o puneti in tava, intepati cu furculita din loc in loc si congelati pentru o data viitoare; aluatul se preteaza. 

Altminteri, bagati tava imediat in cuptorul preincalzit la 200 de grade, 10-12 minute. Rastimp in care amestecati ricotta cu iaurtul, galbenusurile, vanilia si optional, zaharul. Turnati compozitia peste aluat si apoi asezati uniform visinele (decongelate in prealabil si scurse bine-bine de zeama! Zeama nu o aruncati, folositi-o ca lichid pentru retetele de biscuiti/turtite cu fulgi de ovaz) amestecate cu afine. 


Presarati firimiturile de aluat si dati mai departe la cuptor, inca vreo 45 de minute. Se serveste dupa ce s-a racit complet! Pofta buna :-) !




4 comentarii: