luni, 28 februarie 2011

Crema de mere


O recomand ca si desert. Cei mai curajosi insa, o pot gusta ca fel intai, pe post de supa-crema. Daca lasam in ecuatie varianta desertului, atunci ar merge foarte bine ca o gustare la ora ceaiului englezesc, ori alaturi de o carte buna, in pat, in asternuturi calde, privind din cand in cand fulgii de zapada de la fereastra. Un gust care te va duce cu gandul la sarbatorile de iarna ce au trecut, combinatie fina si placuta intre gustul de mere si cel de scortisoara.
Pentru aprox 8 portii am folosit:
  1. 3 mere mari (600-700 gr)
  2. 30 gr faina 
  3. 50 gr zahar
  4. 50 gr de smantana
  5. 2 oua (numai galbenusurile)
  6. 3-4 batoane de scortisoara
Speli merele, le cureti de coaja si le tai in bucati mari. Le pui intr-o oala cu apa cat sa le acopere (cam 1 L), impreuna cu zaharul si batoanele de scortisoara si le lasi sa fiarba pret de 15 minute. Batoanele de scortisoara se scot si se dau la o parte. Cu o spumiera, scoti merele intr-un alt vas si le faci piure cu ajutorul mixerului de legume (cel vertical) sau intr-un blender. Piureul astfel obtinut il torni la loc in oala de pe foc.

Concomitent, faina o amesteci cu putin din zeama in care au fiert merele, frecand bine sa nu ramana cocoloase, apoi adaugi  untul si torni totul in oala cu mere. Acest "pas" - cel cu faina-  este optional, rolul fainii fiind de a lega mai bine supa si de a o face mai consistenta. Totusi, daca nu iti place, poti sa nu o adaugi, in acest caz crema va iesi mai lichida. Se mai fierbe totul inca 10 minute.

Dupa cele 10 minute, intr-un alt castron se amesteca smantana cu galbenusurile si putin din zeama de la mere. Se toarna in oala iar aceasta se ia de pe foc. Se serveste calda, cu putina scortisoara praf presarata deasupra, dupa plac.

Nota: Inspirata din Bucatarul tau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu